FALT: Proprietarii si locatarii sunt obligati sa repare imobilele in care locuiesc

De M. Hoster
FALT: Proprietarii si locatarii sunt obligati sa repare imobilele in care locuiesc
Asociaţiile de proprietari au obligaţia de efectua la timp reparaţiile de întreţinere ale imobilelor, atrage atenţia Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara. În urma unei adrese transmise de Inspectoratul de Stat în Construcţii, Direcţia Regională în Construcţii Vest, având în vedere condiţiile meteorologice severe, care afectează construcţiile (zăpada, gheaţa etc.)FALT informează asociaţiile de locatari/proprietari din Timişoara, asupra obligaţiilor ce decurg din prevederile Legii nr. 10/1995, privind calitatea în construcţii, proprietarii, administratorii şi utilizatorii construcţiilor au obligaţia de a efectua la timp lucrările de întreţinere şi reparaţii care le revin.

Neexecutarea obligaţiilor privind urmărirea comportării în timp a construcţiilor, a lucrărilor de întreţinere, de reparaţii şi consolidare constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit legislaţiei, cu amenda de la 1550 lei la 7700 lei.

Aceste obligaţii ale proprietarilor sunt prevăzute şi în art. 11, 12, 14 şi 16 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, iar neexecutarea lor constituie contravenţie în conformitate cu dispoziţiile art. 56 din lege.

Obligaţiile proprietarilor privind urmărirea comportării în timp a construcţiilor sunt cuprinse şi în Regulamentul privind urmărirea comportării în exploatarea intervenţiilor în timp şi postutilizarea construcţiilor, aprobat de HG nr. 76/1997, precum şi în Normativul P 130/1999 privind comportarea în timp a construcţiilor, unde, la cap. 3, pct. 3.1.4, se menţionează: „organizarea urmăririi curente a comportării construcţiilor noi sau vechi revin în sarcina proprietarilor şi/sau a utilizatorilor, care o execută cu personal şi mijloace proprii sau, în cazul în care nu are personal, cu mijloace necesare pentru a efectua această activitate, poate contracta activitatea de urmărire curentă cu o firmă abilitată”.

În conformitate cu art. 30 din Legea nr. 230/2007, comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are atribuţia de a asigura completarea la zi a cărţii tehnice a construcţiei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !