Familia Regala, la receptia oferita de oamenii de afaceri

De Veronica Bursaşiu
Familia Regala, la receptia oferita de oamenii de afaceri
Cei mai importanţi oameni de afaceri din Bihor au participat la întâlnirea cu Principele Radu, la Hilton.

„Cea mai răsfăţată organizaţie patronală”, Federaţia Patronilor a oferit o recepţie în onoarea Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Alexander Mudura, Beniamin Rus, Viorel Micula, Marius Rotar, Gabriel Dume. Amfitrionul serii a fost preşedintele FPB Bihor, Ioan Lucian, secondat de directorul executiv Raul Derecichei. Întâlnirea a fost una extrem de plăcută, lipsită de inhibiţii, chiar dacă temele abordate au fost unele extrem de serioase.

„Am avut un mare privilegiu azi. Am avut parte de cea mai încurajantă, exemplară celebrare pe care o putea organiza o comunitate din România. Dar nu vreau să repet cuvinte pe care le-aţi mai auzit pe parcursul întâlnirilor de azi. Vreau să mă opresc o clipă asupra activităţii dumneavoastră . Am sentimentul că este departe de a se face destul pentru a vă onora activitatea şi efortul. Societatea românească nu e vinovată de ignoranţa care domneşte la vârful puterii din România. Este vorba despre pierderea instinctului pe care a suferit-o întreaga naţiune. Aveţi răbdare şi iertaţi-i că vă lasă singuri atunci când aveţi nevoie. În general noi am lovit de mai multe ori, în istorie mâna care ne-a dat de mâncare şi acest lucru se întâmplă şi astăzi. Vă asigur că nu se întâmplă cu intenţie. Este vorba despre pierderea capacităţii de a înţelege ce este prosperitatea. La începuturile democraţiei se spunea că a fi bogat e o ruşine, ceva ce trebuie ascuns şi că nevoile şi sărăcia sunt expresia demnităţii. Cei care au inoculat o asemenea bazaconie probabil nu au făcut-o fără intenţie, iar cei care au adoptat-o nu au făcut-o intenţionat. În fine, de 150 de ani, familia Regală din România este aproape de mediul de afaceri”, a spus invitatul special al recepţiei oferită de Federaţia Patronilor.

Slogan din 1926

Principele Radu al României a invocat apoi vizita memorabilă pe care Regina Maria o făcea în Statele Unite în 1926, „Răscolind o ţară născută republicană” şi care nu ştiau ce să facă „cu o regină a unei ţări de care nu auziseră ”. În ciuda acestui fapt, peste 100.000 de newyork-ezi au ieşit în stradă pentru ea, Regina devenind într-o clipă favorita lor. La întâlnirea cu oamenii de afaceri, Regina Maria a spus atunci: „Oameni de afaceri americani, veniţi şi investiţi în ţara mea!” Un slogan pe care noi nici în 2012 nu reuşim să-l transpunem în practică. Aşa cum sublinia Principele Radu, Regina demonstrează cu acest îndemn că era un om al timpurilor noastre, cu mult înaintea timpurilor care le trăia. Erau timpuri în care femeia, în Europa nu avea voie să voteze, d-apoi să şi emită asemenea idei curajoase.

Puterea banului şi a minţii

„Carol I nu şi-a putut baza excepţionala lui lucrare de 50 de ani fără mediul de afaceri. Dacă nu ar fi avut puterea banului, însoţită de cea a minţii, fiindcă banul poate deveni periculos dacă e însoţit de prostie, aşa cum se vede”, a spus Principele. Alteţa Sa Regală a vorbit în acest context de căile ferate, care nu existau aproape nicăieri, de Oficiu de Invenţii şi Mărci, care exista doar în două state, de CEC, Banca Naţională, Universitatea din Iaşi, dar „mai cu seamă cele 40 de spitale rurale ridicate într-un singur an, în 1906, care nu ar fi fost posibile fără strămoşii dumneavoastră, oamenii de afaceri. Noi azi nu suntem în stare nici să demolăm 40 de spitale într-un an, deşi dacă ne-am pune mintea…

Principele Radu a spus că sunt zece ani de când s-a întâlnit prima dată cu reprezentanţii mediului de afaceri din Bihor. „Salut cu deosebit entuziasm fermentul de acţiune economică pe care îl reprezentaţi. Nu e posibil să existe prezent şi viitor fără ceea ce faceţi dumneavoastră. Nu pot să însoţesc aceste cuvinte decât cu părerea de rău că nu aveţi un mediu propice în care să vă dezvoltaţi. Şi chiar dacă este o seară festivă, nu pot să nu spun că sper ca foarte, foarte curând, nu prea târziu, să înţelegem cât de mare este libertatea pe care ne-o aduceţi prin faptul că existaţi”, a concluzionat Principele. Invitatul special al recepţiei oferite de FPB a primit de la preşedintele Ioan Lucian o plachetă, dar şi invitaţia de a fi prezent la gala brandurilor bihorene.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !