Fantezii dacice cu Raluca David

2Comentarii
Lansare Raluca David
Lansare Raluca David
ORADEA – Sala Multifuncţională din Corpul J al Cetăţii Oradea a fost gazda unei inedite lansări de carte, eveniment desfăşurat sub patronajul a două prestigioase instituţii culturale locale, ne referim aici la Muzeul Ţării Crişurilor şi revista de cultură “Familia”.

Caracterul inedit al acestei manifestări, al cărei protagonistă a fost debutanta Raluca David şi al său roman intitulat “Dava“, a fost subliniat de toţi cei chemaţi să rostească discursul de întâmpinare în lumea literară a extrem de tinerei noastre concitadine, încă elevă a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu.

Vecinătăţi onorante

Rând pe rând, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, profesorul Dorel Tifor şi redactorul şef al Familiei, poetul Ioan Moldovan, au lăudat curajul adolescentei Raluca David, cea care a părut copleşită de faptul că era încadrată de cele trei personalităţi ale vieţii culturale locale. Ioan Moldovan, care mărturisea că o cunoaşte pe Raluca de când era doar o scânteie de copil, nu s-a sfiit să aprecieze temeritatea gestului de a publica un roman, ştiut fiind că acest gen literar este considerat apanajul celor care au ajuns să se maturizeze în lumea scrisului.

Molodovan a apreciat, de asemenea, şi faptul că romanul fantastic al junei aspirante la gloria literară îşi trage seva din mitologia geto-dacă ceea ce o postează, păstrând proporţiile, într-o onorantă poziţie de vecinătate cu alte nume mari ale scrisului românesc, dintre care l-a amintit pe Mihai Eminescu.

Muntele fantastic

În fine, chemată să vorbească despre propria persoană ca despre o scriitoare, Raluca David a preferat să vorbească despre ea însăşi, în primul rând, ca şi cititor de literatură. “Citesc fiecare pagină a unei cărţi pentru paginile următoare. Cred că fac asta pentru că imaginaţia mea desenează nişte scene, iar mintea mea îşi doreşte mereu continuarea filmului. Cititul este ca o viaţă în miniatură…”, spune debutanta. În ceea ce priveşte cartea sa, ea susţine că, deşi unii i-ar putea reproşa lipsa de profunzime a genului fantasy, “am ales acest stil pentru că era singurul prin care puteam da viaţă mitologiei şi pentru căp seamănă cu ceea ce înseamnă pentru mine muntele. Fantasticul nu înseamnă profunzime, înseamnă bucurie pură. Bucuria razelor de soare printre copaci, bucuria înălţimii stâncilor”.

Lansarea de carte a fost urmată de o şedinţă de autografe şi dedicaţii. Cartea tinerei Raluca David poate fi cumpărată din reţeaua de librării Diverta.

Raluca David

S-a născut pe 2 august 1991, la Câmpia Turzii şi trăieşte în Oradea. Este elevă în an terminal la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu unde este renumită pentru excelentele sale rezultate la olimpiadele de… matematică. De aproximativ trei ani şi-a descoperit pasiunea pentru literatură, publicând în ultimul an poezii în revista şcolii şi acum primul ei roman. Raluca David este decisă să urmeze studii universitare în psihologie, în Anglia. În particular, este pasionată de munte şi de turism, membră a Ecotop Oradea.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor