Fără acte la vamă

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri ordonanţa de urgenţă privind modificarea condiţiilor care trebuie indeplinite de românii care vor să călătorească în străinătate. Potrivit ordonanţei, românii care vor să călătorească în statele care nu cer viză pot ieşi din România fără să prezinte la graniţă documente justificative privind scopul şi durata şederii.

Totodata, sumele de care cetatenii trebuie sa dispuna pentru a calatorii în aceste state au ramas aceleasi cu cele solicitate înainte de aprobarea ordonantei. Astfel, suma ceruta la iesirea din tara este de 150 de euro sau echivalentul valutei din tara în care se face calatoria. La aceasta suma se mai adauga cheltuielile de transport, dus-întors plus o suma minima corespunzatoare numarului de zile de sedere (dar nu mai putin de cinci zile), în functie de destinatie-30 de euro pe zi pentru statele UE si 20 de euro pe zi pentru celelalte state.

Suma poate fi dovedita fie prin prezentarea banilor, prin cecuri de calatorie sau carduri internationale, însotite de extras de cont sau de o chitanta de la bancomat eliebrata cu cel mult 24 de ore înaintea prezentarii la iesirea din tara. De asemenea, mai sunt acceptate garantii financiare cum ar fi scrisoarea de garantie, angajament de sponsorizare sau voucher eliberat de o agentie de turism licentiata.

Sunt exceptati de la obligatia prezentarii sumei de 150 de euro persoanele care au achitata integral cheltuielile de transport dus-întors, cei care merg la tratament medical, participa la simpozioane, conferinte, studii, manifestari culturale sau sportive, ori fac o vizita pe baza de invitatie.

De asemenea, mai sunt exceptati de la aceasta suma si în cazul îmbolnavirii sau decesului unei rude stabilite în strainatate, minorii sub 14 ani înscrisi în pasaportul parintilor, minorii care merg la rude sau parinti care sunt stabiliti în strainatate, cei care au permis de munca valabil, cei care calatoresc în regim de mic trafic sau persoanele care au permise de sedere ori documente echivalente eliberate de autoritatile statului strain.

Regimul liberei circulatii a minorilor a ramas acelasi ca înainte de adoptarea ordonantei.

Georgiana Anghel
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !