Fără anchete Remeş – Mureşan la DNA Oradea

Fără anchete Remeş – Mureşan la DNA Oradea
Marile agenţii de presă au fost induse în eroare, miercuri, de renumitul avocat clujean Gheorghiţă Mateuţ, cel care a pledat cazuri grele la Oradea, achitând-o judecătoarea orădeană Elena Pop Blaga de acuzaţia de corupţie şi pe Octavian Floruţa („Alcapone de Oradea”) de acuzaţia de tâlhărie asupra autospecialei Poştei orădene în august 2005 (sentinţă pe 7 ianuarie 2008) şi obţinând judecarea în libertate în cazul acuzaţiilor de şantaj privind Gazeta de Oradea şi Cluj.

Astfel, sub influenţa repetatelor pledoarii susţinute în instanţele orădene, avocatul Mateuţ (care i-a mai avut ca şi clienţi pe Ovidiu Tender, Dinu Patriciu, Omar Haissam, foştii primari Gheorghe Funar şi Gheorghe Falcă din Arad etc.) a declarat că „omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, acuzat de fapte de corupţie în dosarul în care mai sunt cercetaţi şi ex-miniştrii Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş, a fost audiat, miercuri, la Oradea, de procurorii anticorupţie, alături de soţia lui Remeş”.

Prim-procurorul DNA Oradea, Ioan Moldovan, ne-a confirmat însă miercuri că audierile în dosarul ex-miniştrilor Remeş şi Mureşan nu puteau avea la DNA Oradea câtă vreme faptele incriminate s-au petrecut în Baia Mare, fiind de competenţa DNA Cluj.

Chiar şi aşa, ştirea a fost preluată în presa orădeană de joi.

 

Remember „Dosarul Caltaboşul”

Potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, concubina acestuia, fiul lor şi soţia lui Decebal Traian Remeş au fost citaţi, miercuri, pentru a se prezenta la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj Napoca, la ora 9.00.

Avocatul lui Remeş, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat, miercuri, că în cursul dimineţii a fost audiată de procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DNA soţia fostului ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş.

„Audierea doamnei Remeş s-a datorat calităţii de martor pe care aceasta o are în dosar”, a spus Mateuţ. Soţia lui Remeş este persoana despre care procurorii DNA afirmă că ar fi recepţionat o parte din mita oferită în natură de către omul de afaceri Gheorghe Ciorbă pentru aranjarea unei licitaţii.

Mateuţ a mai spus că a mai fost audiat la DNA şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, în calitate de denunţător.

Procurorii anticorupţie au decis, la începutul lunii februarie, prelungirea interdicţiei de a părăsi ţara în cazul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, acuzat de fapte de corupţie. Intrerdicţia a fost prelungită până la 3 martie.

În 12 decembrie, Tribunalul Bucureşti admitea cererea fostului demnitar de schimbare a interdicţiei de a părăsi localitatea Baia Mare cu cea de a părăsi ţara, decizia fiind atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac cercetări faţă de Ioan Avram Mureşan pentru complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă prevăzute de articolul 61 din Legea 78/2000 privind fapte de corupţie şi faţă de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Din probele administrate până în prezent de procurori a rezultat că, în septembrie 2007, Mureşan Ioan a înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 de lei şi a sumei de 15.000 euro de la învinuitul Ciorbă Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului român, pentru ca acesta din urmă să favorizeze firmele omului de afaceri la licitaţii publice organizate de instituţii publice aflate în subordinea demnitarului. În acelaşi scop, învinuitul Ciorbă Gheorghe, prin intermediul lui Mureşan Ioan a promis că va oferi şi un autoturism de lux”, se preciza într-un comunicat al DNA.

 

Film flagrant pe TVR

În octombrie 2007, Remeş a demisionat din funcţia de ministru al Agriculturii după ce postul naţional de televiziune a difuzat imagini din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan. Totodată, Remeş a fost suspendat din PNL pe perioada derulării anchetei în cazul său.

TVR a difuzat imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii de la acea dată, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.

În legătură cu acest fapt, Mureşan a susţinut că nu i-a dat lui Remeş un plic cu bani, ci un dosar ce conţinea mai multe documente referitoare la biserica din Blaj şi la Arhiepiscopia Greco-Catolică din Baia Mare. Mureşan a precizat că omul de afaceri Gheorghe Ciorbă a vrut să introducă un plic cu bani în dosar, însă nu l-a lăsat, spunând că va rezolva cum ştie el.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA în privinţa mitei de 15.000 de euro date lui Train Remeş, după ce a fost începută urmărirea penală împotriva sa, ministrul Agriculturii fiind fotografiat când a primit plicul cu bani.

Surse judiciare declarau că omul de afaceri sătmărean Gheoghe Ciorbă, originar din Certeze, a formulat un autodenunţ în care a recunoscut că i-ar fi dat 15.000 de euro, urmând să ofere şi un autoturism Audi Q7 şi 100 de litri de pălincă actualului ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş, cu complicitatea fostului ministru Ioan Avram Mureşan, după ce a aflat că este în vizorul DNA şi după ce s-a făcut tranzacţia. Aşa se explică de ce Ciorbă este învinuit de DNA pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Construct Europromt, firma lui Gheorghe Ciorbă pentru care Ioan Avram Mureşan ar fi intervenit pe lângă ministrul Agriculturii Decebal Traian Remeş, a câştigat, în luna septembrie, licitaţia organizată de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vâlcea. Directorul DADR Vâlcea, Vasile Predică, a declarat că “într-adevăr, în data de 21 septembrie, s-a ţinut o licitaţie electronică pe care a câştigat-o firma acestui domn Ciorbă din Baia Mare”.

Ex-ministrul Agriculturii Ioan Avram Mureşan este deja judecat într-un dosar pentru deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi fals intelectual.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !