Fără cotă de vânătoare la Balc

22Comentarii
Fără cotă de vânătoare la Balc
ORADEA – În România există două tipuri de fonduri de vânătoare. Cele private, care nu sunt controlate de autorităţi, în sensul că proprietarul poate să împuşte ce vrea şi cât vrea, şi cele în care Inspectoratul Teritoarial pentru Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) stabileşte cotele de vânătoare, cât şi ce poate fi vânat.

Administratorul decide

În ceea ce priveşte ţarcul de pe fondul deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac la Balc, acesta nu intră sub incidenţa legilor scrise, ci eventual sub incidenţa eticii de vânătoare. Mai mult, în ţarcuri nu e obligatorie nici măcar respectarea sezonului de vânătoare. Practic, administratorul care populează domeniul decide când şi cât vânat se poate recolta. Însă numărul sălbăticiunilor nu poate depăşi pragul stabilit prin documentaţia tehnică, în funcţie de suprafaţa domeniului.

„În ţarcul de la Balc nu există cotă de vânătoare. Poate să împuşte câte animale vrea. Practic e ca şi la magazin sau în poligon. Merge şi împuşcă cât vrea, la sfârşit poate să ne cumince cât s-a împuşcat, aici intrând şi numărul mistreţilor răniţi şi morţi ulterior”, a precizat Sver Şerbănescu, şeful ITRSV Bihor. Acesta a precizat însă că proprietarul nu e obligat să comunice acest număr. „Noi nu avem nicio autoritate asupra ţarcului. Ţinem evidenţa numărului de mistreţi împuşcaţi doar pentru sporul de reproducere, însă el poate să i-a în considerare comunicările noastre sau nu. Nu e obligat”, a mai spus sursa citată.

Se intră doar cu invitaţie

Şeful ITRSV a explicat şi situaţiile în care inspectorii din cadrul instituţiei pe care o conduce au atribuţii în interiorul ţarcului. „Nu putem intra acolo decât dacă suntem invitaţi sau pe bază de mandat. Pe noi ne interesează doar dacă au fost probleme în timpul vânătorii, cum a fost cea de anul trecut când un gonaci a fost muşcat de un porc mistreţ. Atunci s-a făcut o anchetă pentru a vedea cine a organizat  şi a condus goană, cum anume a fost organizată”, a explicat Sever Şerbănescu.

Reprezentantul ITRSV a mai spus că deocamdată reprezentanţii fondului de vânătoare Wild Club Boar nu au comunicat oficial cifrele mistreţilor morţi în urma partidei de vânătoare de la sfârşitul săptămânii trecute, însă a precizat că anul acesta nu au fost înregistrate niciun fel de incidente. 

Georgiana Anghel22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor