Fără director şi personalitate juridică

Începând cu anul scolar 2006/2007, unitatile de învatamânt cu un numar mai mic de 200/100 elevi/prescolari se vor reorganiza în cadrul unor unitati cu personalitate juridica aflate în subordinea aceluiasi ordonator principal de credite, ca structuri ale acestora.

Unul peste toti


O consecinta a acestei reorganizari este ca nu vor mai fi directori în fiecare scoala, ci unul singur în fiecare comuna. Unitatea de învatamânt cu personalitate juridica, respectiv centrul scolar din centrul de comuna, va fi scoala cu baza materiala mai buna, numarul de elevi mai mare si cu cadre didactice calificate.

Directorul va desemna în fiecare scoala subordonata câte un coordonator a carui grija va fi doar aceea de a supraveghea desfasurarea procesului instructiv-educativ, dar fara a primi ceva în plus la salar, spre deosebire de director, care îsi va îmbunatati putin bugetul propriu.

„Nu sunt de acord cu aceasta reorganizare. Nu se poate ca o scoala sa ramâna fara director, precum nu se poate nici ca acela care va fi coordonator într-o scoala subordonata sa nu primeasca nimic în plus”, este de parere Adrian Botici, directorul scolii de la Luncsoara.

Directorii, în „ceata”


„Într-o prima faza nu va fi usor. Va trebui sa existe o strânsa colaborare între unitatea scolara, Consiliul Local, Inspectoratul Scolar Judetean Bihor si comunitatea locala”, a mentionat Daniel Negrean, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Scolar Judetean Bihor.

Odata aleasa scoala care joaca rolul de centru scolar, la nivelul acesteia se vor lua toate deciziile, atât cele manageriale cât si cele educationale. Finantarea scolii se va face pe baza alocarii unei sume minime/elev. În prima faza, aceasta reorganizare s-a desfasurat din anul scolar 2005-2006 în 8 judete-pilot, si anume Satu Mare, Cluj, Sibiu, Dolj, Neamt, Iasi, Braila si Harghita.

În judetul nostru, restructurarea se va face începând cu anul scolar 2006-2007, asta în ciuda faptului ca la începutul lunii aprilie va avea loc concursul de directori. Astfel, exista posibiliatea ca unii candidati la posturile de conducere în scoli sa ramâna pe dinafara, chiar daca au trecut examenul.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !