Fără fumuri şi fast-food

Fără fumuri şi fast-food
ORADEA - În şcolile din toată ţara există un interes pentru mâncarea de tip fast-food, iar în licee se adaugă un alt viciu mult mai dăunător: fumatul.

Fumatul este, în multe licee din Bihor, tolerat de profesori care şi-au dat acordul, taccit, pentru un loc de fumat pentru elevi motivând că „mai bine acolo decît să dea foc, din greşeală la ceva sau să asalteze toaletele”.

Fenomenul consumului de produse din tutun şi de tip fast-food este foarte răspândit, ceea ce a determinat Ministerul Sănătăţii şi pe cel al Educaţiei să ia atitudine. Dacă fumatul este interzis în unităţile şcolare prin articolul 164 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor şcolare, comercializarea produselor fast-food va fi interzisă în curând.

Non-grata

Legea prin care se interzice comercializarea produselor fast-food a fost adoptată marţi de către deputaţi cu o majoritate de 183 de voturi pentru şi o singură abţinere. Patronii chioşcurilor din incinta unităţilor şcolare nu vor mai putea vinde anumite produse de patiserie, dulciuri, hamburgeri, cartofi prăjiţi sau sucuri acidulate.

Ministerul Sănătăţii urmează să stabilească limite de calorii pentru aceste produse, iar comercianţii care nu respectă aceste prevederi vor fi amendaţi de inspecţia sanitară de stat.

Vor cantine

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor consideră că decizia parlamentarilor de a aproba aceste măsuri este foarte oportună, mai ales prin prisma bolilor metabolice la care sunt predispuşi tinerii care consumă aceste produse. Referitor la fumat, poziţia IŞJ Bihor este una foarte fermă: „este strict interzis”.

„Ideea cea mai bună pentru a evita astfel de probleme cu alimentaţia este acordarea unei pauze de masă atît pentru elevi cât şi pentru angajaţi, iar în şcoli trebuie pus accentul pe cantine care să servească elevilor mâncare gătită o dată pe zi”, susţine Daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.
Valentin Teuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !