Fără gripă, dar cu mai multe răceli

De Otilia Șandor
Fără gripă, dar cu mai multe răceli
A crescut numărul de răceli, dar nu s-au înregistrat cazuri de gripă.

Bihorenii sunt rugaţi să fie mai riguroşi cu igiena personală şi alimentaţia şi să se imunizeze pentru a nu răci sau, mai rău, pentru a nu face gripă.

Din 30 decembrie 2013 şi până în 3 ianuarie a.c. 1172 de bihoreni au fost înregistraţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS sau ARI), mai mulţi decât în săptămâna precedentă (când au fost 1170 cazuri), dar totuşi mai puţini faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (1424 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2012-2013). Dintre cei 1172 de bihoreni răciţi în prima săptămână a anului curent, 37 au necesitat internare.

Tot din 30 decembrie 2013 până în 3 ianuarie a.c., 410 bihoreni au făcut pneumonie şi bronhopneumonie (SARI), mai mulţi ca săptămâna precedentă (când au fost 347 cazuri), dar mai puţini faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (când s-au raportat 631 cazuri). Dintre cei 410 de bihoreni cu pneumonii şi bronhopneumonii, 64 au fost internaţi.

Inspectorii sanitari bihoreni spun că au preluat de la Ministerul Sănătăţii în trimestrul IV al anului 2013 un număr de 8.500 doze vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor la risc. Până în 7 ianuarie a.c., au fost vaccinaţi antigripal 7.017 de bihoreni, în stocul medicilor de familie existând încă 1.483 doze vaccin.

FACT BOX

Măsuri de prevenire antigripă

Pentru prevenirea infecţiilor căilor respiratorii, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor recomandă populaţiei:

– regim optim de viaţă şi activitate prin alimentaţie cu fructe şi legume, evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte potrivită temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola);

– spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică);

-folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coşul de gunoi;

– evitarea aglomeraţiilor din locurile publice deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate;

– autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală (febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât) şi anunţarea rapidă a medicului de familie pentru planificarea la o eventuală consultaţie.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !