„Fără îmbogăţiţi din banii tăi!”

„Fără îmbogăţiţi din banii tăi!”
ORADEA - Campania naţională „Fără şpagă”, finanţată de UE printr-un program PHARE, a ajuns ieri şi pe malurile Crisului. Mesajul central al campaniei este „Fără şpagă! Fără îmbogăţiţi din banii tăi!”. Aceasta urmăreşte implicarea activă a instituţiilor publice şi responsabilizarea cetăţenilor în lupta împotriva corupţiei.

Caravana „Fără şpagă!” a debutat pe 15 octombrie 2007, străbătând întreaga ţară, pentru o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai instituţiilor publice şi cu cetăţeni obişnuiţi.

Campaniei naţionale „Fără şpagă” i se alătură şi consorţiul format din Transparency International Romania, Ramboll Management, Fundaţia Concept şi SC CAP SRL. Cu astă ocazie, ieri, în sala mare a Consiliului Judeţean, alături de prefectul Mircea Ghitea, gazda evenimentului, a luat loc Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International România.

Alistar vorbit despre campania anti-şpagă, evidenţiind pericolul acestui obicei prost în relaţiile cu reprezentanţii statului. Alistar s-a folosit în expunerea sa de o proiecţie video tematică, în sală fiind instalate şi panouri care exemplificau locuinţa modestă a celui care dă mită şi reşedinţa luxoasă a funcţionarului îmbogăţit prin mită…

„Orice mare corupt a fost cândva un mic baron, iar orice mic baron a fost cândva un mic corupt. Prin banii pe care noi îi dăm îi creştem pe cei corupţi. Marea corupţie se combate cu gesturi mici.” Acesta e mesajul lansat de Ministerul Justiţiei în sprijinul campaniei naţionale anti-şpagă.

Instituţii indiferente

Din păcate, invitaţia lansată de către Prefectura Bihor în colaborare cu Transparency International nu pare să fi avut un ecou prea mare în rândul instituţiilor de stat din Bihor care au contact direct cu orădenii. Mai precis, instituţiile generatoare de şpagă.

Au fost prezenţi la întâlnire şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Liviu Popa, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, reprezentanţi ai Autorităţii de Sănătate Publică şi, bine-nţeles, mass-media. De remarcat însă că aproape jumătate din locurile de la masă au rămas goale…

Călin Corpaş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !