Fără întârziere: Podul Centenarului, în faza montării confecției metalice

De Cristina Ghilea
16Comentarii
Fără întârziere: Podul Centenarului, în faza montării confecției metalice
În vreme ce lucrări de mai mică importanță au acumulat luni de întârziere din cauza iernii sau a ploilor din vară, podul a avansat conform ambițiilor edililor de a-l inaugura chiar de 1 Decembrie 2018.

Podul Centenarului, în construcție în locul podului pietonal de stea dintre străzile Plevnei și Szigligeti Ede, a ajuns în faza cea mai spectaculoasă: săptămâna viitoare urmează să fie montată confecția metalică. Aceasta este executată în halele Metabet CS SA din Pitești. Prima porține din pod va ajunge luni, în Oradea și va fi montată de îndată, spune viceprimarul Florin Birta.

Municipalitatea transmite că până în prezent au fost realizate culeele și radierele de pe ambele maluri. „Confecția metalică a Podului Centenarului a fost finalizată, aceasta urmând să fie montată în cursul săptămânii viitoare, după ce Administrația Bazinală de Apă Crișuri va finaliza lucrările la consolidarea malului stâng, în aval de Primărie. Greutatea structurii metalice a podului este de 340 de tone, podul urmând să aibă o singură deschidere de aproximativ 75 de metri între cele două maluri”, informează Primăria printr-un comunicat de presă.
podul centenarului oradea (1)

Valoarea totală a investiției este de 12.648.758, 56 lei cu TVA inclus. Lungimea totală a podului va fi de 79,61 metri iar lățimea de 18 metri.
Conform comunicatului, lucrările de consolidare a malului și cele de realizare a Podului Centenarului sunt conexate, montarea construcției metalice a podului putând fi realizată doar după finalizarea consolidării malului. În caz contrar, montarea podului ar bloca rampa de coborâre care trece pe sub pod.

Primărul Ilie Bolojan, cel care și-a asumat inaugurarea podului în ziua Centenarului, transmite mulțumiri Administrației Bazinale de Apă Crișuri și constructorului „care realizează lucrările de consolidare a malului stâng al Crișului Repede și promenada, întrucât aceste lucrări s-au corelat cu lucrările care se efectuează la Podul Centenarului, fără un deranj reciproc.

Lucrarea de la Podul Centenarului este impresionantă inclusiv prin modul în care constructorul s-a mobilizat pe amplasament. Spre comparație, Parcul Salca Sportiv, cu termen de execuție de 6 luni, a fost terminat în 14 luni, Primăria acceptând întreruperi și prelungiri de termen din cauza frigului din iarnă și ploilor din vară. Între aceleași meridiane geografice, muncitorii și utilajele de la pod au lucrat aproape neîntrerupt, în condiții de ploaie, ninsoare sau caniculă.

Străzi închise

Luni, comisia de circulație din cadrul Primăriei a aprobat, la solicitarea Freyrom Procons Group, închiderea circulației rutiere pe străzile Sf. Apostol Andrei – între străzile B.P. Hașdeu și Ady Endre, pe strada Ady Endre – între străzile Roman Ciorogariu și Moscovei și pe strada Szigligeti Ede, în perioada 4 – 16 septembrie. Circulația va fi închisă pentru execuția lucrărilor la girația de pe malul drept, în cadrul obiectivului „Construire pod peste Crișul Repede între strada Plevnei și strada Szigligeti Ede”.

podul centenarului oradea (9)16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor