Fara lapte si corn in judetul Bihor

Reactualizat la:
2Comentarii
Kiss si Tirle au vorbit miercuri aceeasi limba: elevii nu-si vor primi gustarile
Kiss si Tirle au vorbit miercuri aceeasi limba: elevii nu-si vor primi gustarile
Destui preşcolari şi şcolari vor fi săriţi de la distribuirea gustărilor, deoarece nimeni nu vrea să se ocupe.

Miercuri, Consiliul Judeţean a decis să nu organize nicio licitaţie pentru programul lapte-corn-măr, aferentă anului şcolar 2011-2012. Cum sunt primării ce nu au dorit să preia acest program, copii de la gradinita si de la scoala primara din Oradea, Marghita, Salonta, Abrămuţ, Girişu de Criş, Aştileu şi Uileacu de Beiuş nu-şi vor mai primi gustarea.

 Pirueta lui Kiss

După ce în urmă cu două săptămâni Kiss Alexandru se arăta a fi cel mai înfocat adversar al descentralizării programului, ieri Kiss şi-a schimbat atitudinea cu 180 de grade. Încă din startul şedinţei de ieri a Consiliului Judeţean, preşedintele Radu Ţîrle i-a dat cuvântul vicepreşedintelui Kiss pentru a vorbi despre problema programului lapte-corn-măr, Ţîrle ţinând să precizeze că Alexandru Kiss „ştie cel mai bine” cum e cu laptele şi cornul din băncile elevilor, încă de pe vremea când el, Ţîrle, „nu era aici”. Aluzia lui Ţîrle la adresa implicării lui Kiss în această afacere, pe când acesta era preşedinte al CJ Bihor, nu i-a picat bine lui Kiss, în mod evident. Totuşi, transformarea vicelui Kiss a fost surprinzătoare: Dintr-un inamic al ideii lui Ţîrle, Kiss a devenit un susţinător, militând şi el pentru ca CJ să nu se mai ocupe de licitaţia pentru acest program guvernamental. „Am zis că şi eu eram părtaş la această «prostie» (descentralizarea – n.r.). De aici au început săpăturile, că de ce am fost prost, dacă am fost prost?!”, şi-a început discursul Kiss, făcând trimitere la atitudinea sa de la mijlocul lui august. Apoi a continuat: „Am înţeles că anul trecut a început corespondenţa cu primăriile şi nimeni nu a refuzat. Asta înseamnă că tacit au acceptat. Însă unele primării s-au trezit în august că nu mai vor. Nu ştiu de ce, când e vorba despre copiii lor. Nu înţelegem de ce ne spun asta acum, când noi nu mai putem organiza licitaţia. Era mult mai logic să se facă acolo, local. Din cauza aceasta eu nu cred că ar trebui să renunţăm. Unele primării au organizat deja, aşa că acum nu au decât să organizeze şi ceilalţi”, a fost concluzia lui Alexandru Kiss.

 „Din lapte-corn, varză”

Pesedistul Mihai Bar a intervenit, arătând că nu e normal ca „din cauza războiului nostru cu Primăria Oradea” elevii să nu-şi primească gustarea. El a cerut o soluţie care să rezolve problema. Nu a fost auzit. La rândul său, liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu, i-a transmis preşedintelui Radu Ţîrle următoarele: „Nu vă supăraţi, dar aţi reuşit să faceţi din lapte şi corn varză”.

În cele din urmă, udemeristul Szabo Odon a propus şi a formulat o Hotărâre de Consiliu prin care CJ Bihor îşi menţine Hotărârea nr. 145/30 iunie 2011, care enunţa descentralizarea acestui program. Iar hotărârea a fost votată în unanimitate de consilierii judeţeni. Inclusiv grupul PDL a votat-o, în ciuda criticilor formulate la adresa Executivului. „În principiu, noi suntem de acord cu descentralizarea, dar nu aşa cum a făcut-o Executivul”, ne-a declarat Avrigeanu după şedinţa CJ.

L-am întrebat şi pe Szabo Odon de unde această schimbare de optică a UDMR, transmisă de Kiss. „Am înţeles că pe 10 februarie Consiliul Judeţean a trimis o adresă primăriilor că dacă până pe 15 februarie nu vor refuza preluarea programului, se va considera că au acceptat tacit. Iar Consiliul Local Oradea a refuzat doar în iulie preluarea programului”, ne-a spus Szabo Odon, mâna dreaptă a lui Kiss.

C.C2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor