Fara locuri cu taxa la universitatile de stat

1Comentariu
Rectorul Cornel Antal si-a exprimat punctul de vedere
Rectorul Cornel Antal si-a exprimat punctul de vedere
Proiectul de lege care elimină locurile cu taxă la facultăţile de stat a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Iniţiativa senatorului PDL Petru Filip şi a deputatului Cătălin Croitoru (PDL) pare să fie un prim pas spre eliminarea locurilor cu taxă la universităţile de stat din România.

Termenul de 45 de zile în care legea putea fi dezbătută în Camera Deputaţilor a expirat, prin urmare, dacă legea va fi adoptată şi de Senat, atunci locurile cu taxă vor dispărea de la facultăţile publice, iar învăţământul de stat va fi gratuit.

 Prăbuşire

Proiectul mai prevede că raportul dintre numărul studenţilor şcolarizaţi într-o promoţie, la un program de studiu, şi cel al cadrelor didactice titulare nu poate fi mai mare de 40 la 1.

Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, este de părere că o astfel de măsură, luată brusc şi fără mărirea fondurilor de la buget, ar putea duce la prăbuşirea financiară a majorităţii universităţilor din ţară.

„Mi-a fost solicitat un punct de vedere în urmă cu aproximativ trei luni, pe care-l susţin şi acum: atunci când a apărut învăţământul cu taxă în universităţile de stat (în 1998) nu am fost de acord cu prevederea. Pe parcursul celor 13 ani de aplicare a acestei prevederi a scăzut finanţarea de la buget, fiind necesară compensarea din veniturile cu taxe. Pe de altă parte, universităţile s-au redimensionat ca număr de cadre didactice. Astfel, universităţile au ţinut cont de studenţii cu taxă. Dacă se revine la măsura iniţială brusc şi fără mărirea fondurilor de la buget pentru studenţii fără taxă, se vor prăbuşi financiar majoritatea universităţilor din ţară. Sunt de acord cu limitarea locurilor cu taxă, dar să se facă treptat. În caz contrar, va exista o problemă socială gravă prin obligarea concedierii a aproximativ jumătate din cadrele didactice din România. Un alt argument pentru menţinerea învăţământului cu taxă este că învăţământul privat nu a reuşit să dezvolte un învăţământ universitar în unele domenii, precum tehnic, artă sau chiar medicină, cu unele excepţii.

Universităţile private pot asigura învăţământ universitar doar pe domenii care necesită finanţare mică, în domenii precum: ştiinţe economice, juridice etc., lăsând descoperite domeniile amintite (tehnic, arte, medicină). Varianta semnată este doar o bază de discuţie în Senat şi sunt convins că varianta inişială va suferi modificări”, a spus rectorul Cornel Antal.

JB – C.D

Proiecte de colaborare cu universitati din Italia1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor