Fără miei vii în Piaţa Ioşia

2Comentarii
Fără miei vii în Piaţa Ioşia
ORADEA – Apropierea Paştelui îi face pe orădeni să se gândească de unde vor cumpăra tradiţionalul miel. Mieii vii nu vor mai fi comercializaţi şi sacrificaţi pe teritoriul municipiului Oradea.

Cei care s-au obişnuit cu achiziţionarea mielului din Piaţa Ioşia vor fi dezamăgiţi. În Oradea nu se vor mai vinde şi sacrifica miei vii. „Pe teritoriul Oradiei nu sunt condiţii pentu sacrificarea mieilor. O dată cu intrarea în Uniunea Europeană trebuie respectate normele în vigoare”, ne-a precizat Petru Gruia, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.

Moduri de sacrificare

„DSVSA Bihor recomandă cetăţenilor să achiziţioneze carne de miel şi alte produse alimentare numai din locuri autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar”, a declarat directorul executiv al DSVSA Bihor.

Mieii destinaţi sacrificării trebuie să fie identificaţi cu o crotalie în exploataţia de origine. Starea de sănătate a mieilor, şi faptul că provin din exploataţii unde nu evoluează boli infecto-contagioase, trebuie certificate de către medicul veterinar.

Sacrificarea mieilor şi valorificarea produselor obţinute în urma sacrificării se pot face în patru moduri. Un prim mod de sacrificare este în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar şi care îndeplinesc standardele europene, de unde carnea poate fi comercializată pe piaţa intracomunitară. Urmează unităţile de abatorizare aflate în tranziţie (care vor îndeplini standardele europene până la 31 decembrie 2009), de unde carnea poate fi comercializată pe piaţa naţională. „În ceea ce priveşte prima categorie de unităţi, acestea nu există în Bihor. Avem în schimb unităţi din a doua categorie”, a spus Gruia.

Alte posibilităţi de sacrificare ar fi în spaţii avizate sanitar-veterinar, temporar, pentru sacrificare. În acest caz, fiecare DSVSA judeţeană va aviza funcţionarea unor spaţii pentru sacrificare, dar numai pentru o perioadă de 10 zile, în perioada premergătoare Sărbătorilor pascale. Spaţiile respective trebuie să îndeplinească condiţiile de igienă prevăzute de lege, iar sacrificarea mieilor se va face sub supraveghere sanitar-veterinară.

Carnea rezultată poate fi valorificată numai pe raza judeţului respectiv. Cetăţenii care achiziţionează miei vii din târguri de animale autorizate sanitar-veterinar îi pot sacrifica în astfel de spaţii.

„O variantă este şi sacrificarea mielului în gospodărie. Proprietarul trebuie să anunţe medicul veterinar atunci când doreşte să sacrifice animalele şi să predea medicului veterinar crotalia animalului sacrificat, iar carnea rezultată va fi utilizată numai pentru consumul propriu”, a specificat şeful DSVS Bihor.

Locuri de sacrificare

În judeţul Bihor, mieii vor putea fi sacrificaţi în patru locuri autorizate: Abrumar (Sântandrei), Roşiori, Bunteşti şi Beiuş. „Locurile respective sunt astfel amenajate încât cumpărătorii nu participă la asomarea şi sacrificarea mieilor”, a precizat Petru Gruia. Acesta a adăugat că procedura nu este complicată şi s-a mai aplicat şi anul trecut la Beiuş. Persoanele care vor să achiziţioneze miei o pot face în toate târgurile de animale mici autorizate de pe raza judeţului.

Sacrificarea animalelor în alte locuri decât cele autorizate, sau în absenţa supravegherii sanitar-veterinare, constituie abateri de la prevederile legale şi va fi sancţionată cu sume cuprinse între 200 şi 300 RON.

Cei care doresc să cumpere carne de miel vor mai avea o alternativă: din măcelării sau din marile magazine (Real, Metro, Selgros).

Dan Birta2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor