Fără porci în Ioşia şi Episcopia

1Comentariu
Fără porci în Ioşia şi Episcopia
Curând nu se vor mai putea creşte grăsuni în Oradea, Salonta, Aleşd, Beiuş, Marghita, Valea lui Mihai, Săcueni, Ştei, Nucet şi Vaşcău, indiferent de eventualele derogări pe care le mai putea da consiliile locale pentru anumite zone sau cartiere. VideoEradicare Pesta

Ceea ce înseamnă, de pildă, că vor dispărea problemele între vecini cauzate de mini-fermele de porci din cartiere orădene cu tradiţie, precum Ioşia, Episcopia Bihor sau Podgoria.

„Creşterea porcilor pentru consum propriu este permisă doar în mediul rural, fiind interzisă în oraşe, dar şi pe păşuni şi în păduri”, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de eradicare a pestei în anul 2008.

200.000 de porci

„Noul proiect de hotărâre de Guvern vine în completarea HG 1700/2006 care stabilea şi ea măsuri privind siguranţa alimentară în ce priveşte creşeterea porcilor în sistem comercial-industrial sau non-profesional. Creşterea porcilor în sistem non-profesional, înseamnă că gospodarul nu poate vinde carnea, aceasta fiind destinată exclusiv consumului familial.

În ce priveşte creşterea de porci în gospodării de la periferia oraşelor, consiliile locale se pronunţau până acum asupra acceptării lor în anumite perimetre. Dacă noua HG intră în vigoare, creşterea porcilor va fi interzisă cu desăvârşire în oraşe”, explică directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului (DSVSA) Bihor, Petru Gruia, care estimează că acum în Bihor se cresc în gospodării sau ferme circa 200.000 de porci.

Amenzi grase

Proiectul elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) stabileşte două sisteme de creştere a porcilor: comercial-industrial sau non-profesional, Totodată, porcul viu poate fi vândut doar în localitatea în care se află gospodăria.

Regulile de biosecuritate pentru fermele comerciale sunt mai stricte decât pentru gospodării, dar carnea obţinută poate fi vândută la nivel naţional.

Strategia mai prevede reluarea vaccinării animalelor contra pestei, cu vaccin viu în gospodării şi vaccin marker în ferme.

Pentru încălcarea prevederilor de mai sus amenzile vor fi între 50 şi 100 milioane lei vechi.

În august 2007 au fost confirmate trei noi focare de pestă apărute în ferme profesionale iar în octombrie a apărut un focar şi la mistreţi din Balta Brăilei.

Din cauza pestei porcine firmele româneşti nu pot exporta carne şi mezeluri de porc în UE. Comisia Europeană a decis în septembrie 2007 să prelungească interdicţia până la 1 ianuarie 2010, considerând că boala nu este încă ţinută sub control.

Samsung, nu suine

Proiectul de HG nu face referiri la fermele profesionale din apropierea oraşelor, rămânând valabilă regula distanţei de minim un kilometru de la fermă la marginea aşezării urbane.

Reamintim că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor monitorizează conformarea ecologică a fermelor pe care Nutrientul Palota le are lângă cartierul Ioşia din Oradea şi lângă Marghita. Mirosul emanat în urmă cu doi ani de ferma de lângă Ioşia a incitat aprinse dezbateri publice, administratorul fermei obligându-se să ia măsuri privind haldele de dejecţii.

Iar în toamnă Primăria Oradea a venit în întâmpinarea companiei sud-coreene Hanil Electronics, care şi-a manifestat interesul de a amplasa o fabrică de monitoare Samsung în zona fermei deţinută de Nutrientul Palota între Ioşia şi Sântandrei.
Cristian Horgos1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor