Fără pungă de plastic

ORADEA - Pungile de plastic oferite gratis în magazine după cumpărături ar putea să dispară. Ele vor fi oferite doar dacă vor fi plătite. Însă preţul acestora va fi destul de ridicat.

Măsura face parte dintr-un proiect al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), care doreşte reducerea poluării în cazul reciclării pungilor din plastic. Plasticul aruncat în natură începe să se descompună abia după 400 ani, au afirmat specialiştii în protecţia mediului.

„Deocamdată suntem la faza de evaluare a impactului pe care folosirea pungilor de plastic îl are asupra populaţiei”, spune Lucia Varga de la MMDD. „Urmează ca după finalizarea acestei evaluării să realizăm şi cadrul legislativ.”

Pro şi contra

Nu toţi orădenii sunt conştienţi de efectul nociv al plasticului în mediu. Principalii furnizori de pungi de plastic sunt centrele comerciale. Cumpărătorii nu numai că utilizează mii de asemenea recipiente, dar îşi fac şi rezerve. „De câte ori merg la Real sau la Pic, pun cumpărăturile în pungi de plastic. Mi se pare o măsură civilizată”, spune Alina Tătar. „Câteodată iau mai multe şi pentru acasă. Nu ştiam că fac rău mediului”.

Alţi orădeni sunt mai informaţi, dar acest lucru nu-i împiedică să le folosească. „Ştiu că nu sunt biodegradabile, dar suntem cumva constrânşi să le folosim”, spune Cristi Lazăr. „Cred că soluţia cea mai bună ar fi înlocuirea pungilor de plastic, cu altele de hârtie.”

Optimism

Secretarul de stat al MMDD este optimistă, referitor la această iniţitivă. „Cred că această măsură va avea succes şi va fi bine-primită de cetăţeni”, mai spune Lucia Varga. „Sunt încrezătoare, pentru că românii îşi doresc o ţară curată şi nepoluată, şi de aceea cred că vor pune-n practică această măsură”.

În Europa, lupta împotriva distribuţiei gratuite a pungilor de plastic a început în 2002. Irlanda este prima ţară care a început politica împotriva acestora. Preţul unei sacoşe de plastic ajunge, în această ţară, la 15 eurocenţi. Banii adunaţi au fost folosiţi pentru proiecte de mediu.

O măsură similară a fost adoptată şi de China, care încurajează folosirea sacoşelor reutilizabile.

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !