Fără sex între elevi şi profesori

Fără sex între elevi şi profesori
ORADEA - În cazul în care noul proiect al Statutului personalului didactic va trece de Parlament, vrând-nevrând dascălii vor trebui să se preocupe mult mai mult de propria conduită, deoarece pachetul legislativ cuprinde o serie de restricţii, care au existat şi până acum, însă doar sub forma unor „legi nescrise”. Proiect

E foarte posibil ca anul şcolar 2008-2009 să le aducă cadrelor didactice un cod etic explicit, aşternut pe hârtie, prin care să li se interzică întreţinerea relaţiilor de natură sexuală cu elevii, indiferent dacă sunt minori sau majori. „În relaţiile cu elevii, personalul didactic are obligaţia de a asigura: (…) e) interzicerea hărţuirii sexuale şi a relaţiilor sexuale cu elevii, inclusiv a relaţiilor consensuale, indiferent dacă elevii sunt minori sau majori” , stipulează articolul 126, al. e) al proiectului noului Statut al personalului didactic.

În acest context, amintim că şi în judeţul nostru au existat în ultimul an scandaluri sexuale în şcoli. Dorin Chifor, directorul Şcolii Generale din Sânmartin, a fost acuzat de hărţuire sexuală, faptă pe care acestuia i s-a imputat însă că ar fi comis-o cu mulţi ani în urmă, tocmai în 1991. Chifor a demisionat din funcţia de director, dar are dreptul să-şi exercite meseria ca şi cadru didactic. Un alt exemplu este cel al unui profesor din Săcuieni. Aici situaţia a fost puţin diferită, deoarece acesta se pensionase între timp.

Legi nescrise, puse pe hârtie

„Aceste reglementări nu reprezintă o noutate. În regulamentul de până acum se menţionează că fiecare cadru didactic trebuie să aibă o conduită morală exemplară. De acum, aceste reguli vor fi scrise, iar sancţiunea este foarte clară”, spune Daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor. „Este o chestiune de etică obligatorie, care trebuie să fie şi în scris. Statutul personalului didatic va stipula foarte clar care sunt drepturile elevilor şi profesorilor care trebuie apărate”, a declarat ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei.

Conform proiectului, principiile şi normele de conduită obligatorii ale dascălilor sunt următoarele: integritatea morală şi profesională, confidenţialitatea, onestitatea şi corectitudinea intelectuală, respectul şi toleranţa. Dascălii au şi obligaţia de a asigura libertatea de exprimare a elevului, excluderea din relaţiile cu elevii a oricărei forme de discriminare, acordarea cu obiectivitate a calificativelor şi notelor, respectarea personalităţii elevului, neexercitarea de presiuni şi constrângeri de natură materială, spirituală, religioasă sau de oricare altă natură.

 • La Universitate se poate?!
 •  

  Ioana Iuhas  0Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  Citiți principiile noastre de moderare aici !