Fără ulei de Oradea în rafturi

2Comentarii
ORADEA – Magazinele nu vor mai avea ulei produs la Oradea în rafturi. Bunge România a luat decizia de a închide Fabrica Interoil, începând cu 1 septembrie 2007.

Conducerea Bunge România a explicat, într-o conferinţă susţinută în 19 iulie la Hotel Continental, decizia privind sistarea producţiei la Interoil. „Decizia a fost luată în urma unei analize atente a factorilor interni şi externi cu impact puternic asupra dezvoltării locale.

Costurile industriale ridicate şi volumul mare al investiţiilor necesare pentru modernizarea fabricii au stat la baza hotărârii acţionariatului. Fabrica a fost construită în 1940 şi necesită investiţii în echipament şi infrastructură pentru a respecta reglementările de mediu şi siguranţă”, a declarat Michael Whitney, preşedintele Bunge România. Acesta a adăugat că producţia pentru partea de vest a ţării va fi preluată de Fabrica Unirea din Iaşi şi de cea din Martfu (Ungaria).

Consiliere

În ceea ce-i priveşte pe cei 195 de angajaţi ai fabricii, aceştia vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă. În acest sens, Bunge România a încheiat un contract cu Romarketing. Carmen Sasu, director Romarketing, a declarat că fiecare angajat va fi consiliat şi ajutat să-şi pregătească un CV. Mai mult, în 20 august va fi organizată o „Bursă a locurilor de muncă” pentru muncitorii de la Interoil. „Fiecare angajat va participa la un interviu de circa 45 de minute cu un consilier Romarketing. Îi vor fi evaluate abilităţile personale pentru a-şi găsi un loc de muncă potrivit acestora. Romarketing are o bază de date cu locurile de muncă din Oradea şi împrejurimi”, a precizat Carmen Sasu.

Michael Whitney a ţinut să-i liniştească şi pe producătorii de floarea-soarelui. „Vom cumpăra în continuare floarea-soarelui de la producătorii din zonă. Cu atât mai mult cu cât în partea de sud a ţării a fost secetă şi producţia a fost mai slabă. Deşi Interoil se închide, cererea de seminţe va continua să existe”, a subliniat directorul Bunge România.

Negocieri

Whitney a recunoscut că încă nu s-a înţeles cu sindicatele în privinţa salariilor compensatorii şi se mai poartă negocieri. Potrivit liderului sindical, Pavel Maghiar, Bunge oferă 18 salarii compensatorii persoanelor care pot să iasă la pensie pentru limită de vârstă sau anticipată şi şase salarii compensatorii celorlalţi muncitori. Surse din cadrul întreprinderii ne-au informat că cei care pot beneficia de 18 salarii sunt foarte puţini, sub zece persoane, printre care şi directorul.


Dan Birta2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor