Fără verde treci pe butuci

Fără verde treci pe butuci
Integrarea în Uniunea Europeana nu va însemna doar deschiderea pietei românesti, ci si îndeplinirea stricta a normelor de poluare. Firmele sunt obligate sa obtina Autorizatia Integrata de Mediu daca vor sa mai existe.

Pentru agentii economici bihoreni, acest lucru înseamna investitii suplimentare în tehnologie.
„Întreprinderile trebuie sa reuseasca sa-si retehnologizeze facilitatile de productie sau servicii în conformitate cu parametrii de mediu ceruti de UE, a declarat Ioan Mintas, prim-vicepresedinte al Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR). Exista mai multe programe pentru mediu finantate de Uniunea Europeana si Guvern, iar aspectul ecologic nu trebuie ignorat de firme daca acestea doresc sa functioneze si dupa data integrarii”.


Prodecan al Facultatii de Mediu, Mintas crede ca mentalitatea din sectorul economic românesc trebuie sa se schimbe. „Pâna acum, aspectele ecologice ale activitatilor economice au fost neglijate de multe societati, sustine Ioan Mintas. Exista însa semnale încurajatoare, având în vedere ca mai multe firme functioneaza deja în limitele de poluare europene”.

Multe directive


Cea mai importanta directiva europeana de mediu este pentru prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii, precizeaza directorul Agentiei de Mediu Bihor, Calin Mocan. În Bihor au fost identificate 22 de instalatii care se înscriu în cadrul directivei. O alta directiva importanta se refera la limitarea emisiilor anumitor poluanti în aer din instalatii mari de ardere. Aici intra si CET Oradea, considerat si în prezent cel mai mare furnizor de poluare din oras.


Directiva controlului emisiilor de compusi organici volatili include toate benzinariile si depozitele de carburanti, sustine Calin Mocan. La nivelul judetului sunt înregistrate 100 de statii de benzina, din care opt functioneaza fara autorizatie de mediu. În plus, se pare ca numarul benzinariilor este mai mare decât cel care apare în scriptele oficiale.


Conformare sau închidere


„Cine nu obtine autorizatia de mediu nu va mai functiona”, avertizeaza si directorul Agentiei de Mediu Bihor. La instalatiile noi, firmele sunt obligate sa obtina din start autorizatiile de functionare, fiind îndrumate în acest sens de autoritatile competente. La instalatiile vechi, trebuie executat un program de conformare. „Noi vrem sa îi ajutam, ne-a declarat Mocan. Interesul nostru este sa trecem cu bine peste 2006. Stim ca nu este usor, dar oamenii trebuie sa vina sa se intereseze ce trebuie sa faca. Noi le stam la dispozitie”.


Printre cazurile cunoscute de societati care functioneaza în acest moment fara autorizatii de mediu se numara benzinariile SMO si firma Celestica din Bors. Este surprinzator ca reprezentantii unei firme cum este Celestica nici macar nu au avut bunul-simt sa se autorizeze, desi sunt familiarizati cu procedurile de mediu din Vest, a sustinut Mocan.

Nici conducerea benzinariilor SMO nu a dat dovada de mai multa receptivitate. „Le-am trimis si adrese. Degeaba. Cert este ca de la 1 ianuarie 2007, functionarea unor astfel de firme nu va fi posibila”, a spus directorul.

Horia Trifa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !