Farmacie centenară

3Comentarii
Foto J.B.
Foto J.B.
ORADEA – În 26 noiembrie 2008, Farmacia Diana (intersecţia străzii George Enescu şi Bd-ul Gen. Magheru), a sărbătorit 100 de ani. Fără fast, fără autorităţi, doar cu invitaţi de-ai casei – farmacişti şi dr. Budahazsi Istvan – preşedintele SRIF.

Aroma centenară se obervă cu ochiul liber, mobilierul din unitate fiind cel de acum o sută de ani. Toate piesele de mobilă (din cireş, intarsie, în stil eclectic al începutului de secol XX) care au fost făcute la comandă au rămas în acelaşi loc în farmacie ca acum o sută de ani când s-a deschis.

Datele istorice atestă farmacia din 1908 ca fiind condusă de farmacistul Pohli Jena. În 1910 farmacistul se mută la Budapesta şi unitatea e preluată de dr. Medvigy Ferenc, care rămâne 90 de ani proprietar. În 1942 farmacia e arondată farmacistului Feder Vilmos, care o va deţine până în 2 aprilie 1949, la naţionalizare. După etatizare, farmacia e condusă de farmacistul Pajor Paul, până în 1967 când farmacia este transformată în „punct farmaceutic”.

Farmacia a fost inclusă în lanţul de profil Centrofarm de dinainte de Revoluţie iar după a intrat în arondarea Sanifarm. Din 1991, unitatea primeşte numele Diana şi e condusă până acum de farmacista Mariana Teaha.

Otilia Sandor

Taguri:


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor