Farmaciile nu eliberează insulina

ORADEA – Deşi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, promite de câteva luni că începând cu 1 aprilie farmaciile cu circuit deschis vor elibera insulina, medicamentele oncologice şi cele post-transplant, nimeni nu ştie nimic exact. Bolnavii au ajuns să creadă că insulina la liber e doar o păcăleală de 1 aprilie.

Explicaţia o are dr. Amorin Popa, şeful Centrului Judeţean de Diabet. „Insulina se va elibera de luna viitoare, dar numai după ce va intra în vigoare Ordinul de Ministru în acest sens. De aceea nici noi nu putem deschide încă noul Centru de Diabet de pe Louis Pasteur, pentru că o dată cu eliberarea insulinei în toate farmaciile, farmacia noastră cu circuit închis dispare din structură”, susţine dr. Popa.

„Şi eu am sunat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate să mă informez, dar nu primiseră nimic de la Bucureşti. Oricum, noi ne vom organiza repede şi vom putea face faţă acestor eliberări. După câte am înţeles, şi farmacia cu circuit închis din Policlinică şi-a făcut stoc de insulină, tocmai pentru că nu se ştie sigur când va începe efectiv eliberarea acesteia la noi”, precizează Eugenia Hamza, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor.

Neliniştea bolnavilor

În unele părţi ale ţării, mulţi bolnavi încep deja să-şi facă griji, pentru că farmaciile cu circuit închis nu mai au pentru mult timp pe stoc insulină sau medicamente oncologice. „Îi sfătuim pe pacienţii bihoreni să stea liniştiţi, pentru că noi ne-am făcut un stoc de insulină care să ne ajungă încă pe cel puţin trei săptămâni. Dacă un bolnav nu va găsi un anumit tip de insulină, să nu se neliniştească.

Va merge la medicul curant să-i prescrie alt tip, similar cu cel pe care îl ia”, precizează dr. Popa. „Într-adevăr, lumea este bulversată, pentru că nu ştie ce să mai creadă. Noi oricum am făcut comanda şi pentru luna aprilie în farmacia noastră cu circuit închis”, afirmă şi dr. Lucia Milian, şef Secţie Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

Negocieri aspre la Bucureşti

De trei zile, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se realizează negocieri dure cu producătorii şi importatorii de medicamente, deoarece aceştia sunt nemulţumiţi de preţurile propuse. Reprezentanţii CNAS-ului au propus preţul cel mai mic din 12 ţări europene, plus adaosul de 7,5% pentru distribuitori şi adaosul de 1% pentru farmacişti.

Importatorii şi producătorii de medicamente susţin însă că, dacă vom avea preţurile cele mai mici din Europa, atunci mulţi străini vor veni să cumpere insulina de aici, iar pacienţii din ţară riscă să rămână fără tratament. Aceasta în condiţiile în care ţările care au aplicat politica preţului minim au renunţat repede la el.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !