Faţă în faţă cu legile educaţiei

Faţă în faţă cu legile educaţiei
ORADEA - Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, primari, directori ai şcolilor, cadre didactice şi elevi s-au întâlnit pentru a dezbate pachetul de legi al învăţământului.

Sala festivă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea care a dorit să îşi prezinte doleanţele în faţa reprezentantei ministerului cu privire la educaţia românească.

Consilier în cadrul Ministerului Educaţiei, Corina Cherteş, a realizat o prezentare generală a pachetului legislativ privind educaţia în deschiderea discuţiilor, punctând principalele modificări aduse sistemului. În cea de-a doua parte a întâlnirii cei prezenţi au pus întrebări şi au venit cu propuneri pentru a îmbunătăţi actualele prevederi legale ce urmează a fi introduse odată cu adoptarea noilor legi.

„Nu există o colaborare între consiliul local şi conducerea şcolilor şi nici o corelare între bugetul de la stat, cel local şi finanţarea şcolilor, iar aceasta ar putea fi o problemă. Având în vedere că finanţarea din partea consiliilor locale este de bază consider că ar fi nevoie de o mai bună reprezentativitate în consiliile de administraţie a şcolilor”, a subliniat Nagy Gizela, primarul comunei Biharia.

Propuneri numeroase

După două ore de la startul întâlnirii tot mai mulţi participanţi la dezbaterea publică au început să îşi prezinte ideile pentru îmbunătăţirea sistemului, de la excluderea titularizării, reducerea numărului de probe şi discipline la bacalaureat până la problemele privind învăţământul minorităţilor şi extinderea programelor sociale şi la elevii din învăţământul particular.

Dezbaterea era planificată să dureze două ore, dar dicuţiile au durat puţin mai mult mai ales că la final elevii au prins curaj şi au propus reducerea numărului de materii sau chiar renunţarea la unele pe care le consideră inutile. „Putem adopta sau importa un sistem occidental, dar nu e suficient pentru că trebuie să vedem dacă ni se potriveşte. Modificările de acum sunt doar primul pas spre un sistem european de învăţământ”, a replicat Corina Cherteş.
Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !