Fațadele Bisericii Romano-Catolice Olosig vor fi reabilitate

De Oana Farcas
10Comentarii
Fațadele Bisericii Romano-Catolice Olosig vor fi reabilitate
© Foto: PMO
Fațadele Bisericii Romano-Catolice Olosig, situată pe strada Dunării nr.1, la intersecția cu strada Republicii, vor fi refăcute.

Consilierii locali au aprobat, joi, indicatorii tehnico-economici aferenţi refacerii fațadelor Bisericii Romano-Catolice Olosig situată pe strada Dunării nr.1, la intersecția cu strada Republicii, în interiorul zonei protejate Ansamblul Urban-Centru Istoric Oradea.

„Totodată, prin HCL nr. 59/2018 s-a aprobat acordul de colaborare între Municipiul Oradea, Parohia Romano-Catolică Oradea-Olosig și Episcopia Romano-Catolică Oradea, în vederea realizării unui spațiu public integrat în zona străzii Dunării și pentru amplasarea în această locație a statuii arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán, care, printre alte personalități ale vieții culturale, ecleziastice și politice ale Oradiei, este înmormântat în cripta acestei biserici, care va ocupa un loc central în noul spațiu public”, precizează reprezentanții Primăriei Oradea.

Valoarea totală a investiției este de 6.445.850,12 lei (fără TVA), iar durata estimată pentru realizarea ei este de 24 de luni. Lucrările propuse sunt: chimbarea învelitorii din tablă zincată cu învelitoare din tablă de cupru, montarea glafurilor din tablă de cupru la cornișe, aticuri, ferestre, parapeți și profilaturi; reparații la fațade: desfacerea tencuielilor deteriorate, reparații la tencuieli, la profile, ancadramente și ornamente, înlocuirea jgheaburilor și burlanelor existente cu jgheaburi și burlane din tablă de cupru, reparații și vopsitorii la tâmplăria exterioară, înlocuirea glafurilor cu glafuri confecționate din tablă de cupru.

Investiția va fi finanțată din bugetul local, în cadrul Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală.

De peste 100 de ani..

Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit”, cunoscută sub denumirea „Barátok temploma” datează din anii 1903-1905, se află în proprietatea Parohiei Romano-Catolice Oradea-Olosig și se regăsește pe Lista monumentelor istorice 2015.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor