Febra Kiss cuprinde Marghita

Febra Kiss cuprinde Marghita
Ideea de construire a unui cartier cu locuinte la pret accesibil, lansata anul trecut de Kiss Alexandru, presedintele CJ Bihor, a fost preluata si de Primaria Marghita. Edilii locali vor sa profite de terenurile preluate de la Armata, care si-a dezafectat mai multe unitati militare din zona.

Printre variantele aflate în studiu se numara si proiectul construirii unui cartier de circa 180 de case, situat în nordul orasului, înspre padure. „Primaria Municipiului Marghita, pe baza modelului lansat de Consiliul Judetean Bihor, doreste sa initieze programul de locuinte unifamiliale si colective în Marghita”, spune primarul Pocsaly Zoltan. Pentru demararea proiectului, marghitenii sunt asteptati la Primarie pentru a-si depune cererile.

Proiect ambitios

Primaria Marghita a preluat din patrimoniul Armatei zeci de hectare de teren, din care 12 hectare în intravilan. Trei tipuri de case ar urma sa se construiasca pe acest teren. Pentru a satisface o plaja cât mai larga de potentiali beneficiari, casele vor avea suprafete de 100-120 mp, dar se ia în considerare si posibilitatea construirii unor case de lux, sustine viceprimarul Marghitei, Dorel Talpos. „Avem peste 500 de cereri pentru teren de locuinte. Daca mergeam pe varianta parcelatului, nu multumeam decât 50-60 de oameni, ne-a declarat viceprimarul. Scopul nostru nu este sa obtinem cât mai multi bani de pe urma vânzarii terenului. Noi dorim ca oamenii sa intre cât mai repede înposesia locuintelor, iar Primaria sa încaseze impozitele de pe locuinte si terenuri”.

În acest moment nu exista o evaluare a pretului terenului pe care urmeaza sa fie construit cartierul. Tot ce se stie este ca la periferia orasului, în zona unde este situat terenul preluat de la Armata, pretul unui metru patrat de teren ajunge la 7 euro. Terenurile aferente caselor ar urma sa fie vândute oamenilor, si nu concesionate, a precizat Dorel Talpos.

Dezbatere publica

Viceprimarul de Marghita este optimist în ceea ce priveste timpul pe care oamenii l-ar mai avea de asteptat pâna sa se mute în casa noua. „Noi speram ca într-un an si jumatate oamenii sa intre în posesia caselor. Pentru a afla însa exact ce vor oamenii, vrem sa facem si o dezbatere publica”, spune viceprimarul Talpos.
Pretul caselor va depinde si de numarul de cereri. Locuintele vor putea fi cumparate prin credit ipotecar. Capii Primariei Marghita au contactat pâna acum mai multi posibili finantatori si au purtat discutii cu firme de proiectare si de constructii.

Sala de sport noua

Desi Marghita a beneficiat de constructia unei sali de sport, în cadrul programului lansat de fosta guvernare, edilii nu sunt pe deplin multumiti. Viceprimarul Talpos afirma ca se fac diligente pe lânga actualul Guvern pentru aprobarea construirii unei noi sali de sport. Edificiul ar urma sa fie ridicat lânga Grupul Scolar „Octavian Goga”. Nu doar elevii se vor bucura de noua facilitate. Sala va putea fi închiriata de amatorii de sport, metoda aplicata cu succes si în cazul salii date deja în exploatare. Pe lânga fondurile încasate la bugetul local, edilii locali mai vad un avantaj: „Preferam ca tinerii marghiteni sa se relaxeze pe un teren de sport, decât prin baruri”.

Veronica Bursasiu
Horia Trifa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !