„Feciorii trebuie să plece la oaste”

1Comentariu
„Feciorii trebuie să plece la oaste”
A fost tema programului artistic prezentat de 15 Martie la Beiuş, eveniment care a adus un public record.

Maghiarii de pe valea Crişului Negru au sărbătorit împreună 15 Martie. Cu două zile mai repede, duminică, 13 martie, maghiarimea din zona Beiuşului a sărbătorit împreună Ziua naţionala a maghiarimii de pretutindeni.

15 Martie marchează declanşarea revoluţiei maghiare de la 1848, în valul revoluţionar ce a cuprins toată Europa acelor vremi. Evenimentele din acest an, au plecat de la ideea şi inţiativa preşedintelui UDMR Tărcaia, Mikló Ernő, de a-i atrage pe toţi cei care doresc să cinstească această zi importantă, împreună.
Pe lângă slujbele de duminică, ţinute în bisericile reformate din zonă, s-au organizat mici momente artistice susţinute de tineri, cu poezii şi cântece „tradiţionale” evenimentului, iar la Tărcaia au fost depuse coroane de flori la monumentul dedicat Revoluţiei de la 1848.

După-amiază, la Biserica Reformată Beiuş, neîncăpătoare de această dată, a avut loc o slujbă religioasă comună, cu invitaţi speciali, consulul principal Barabás János, de la Consulatul General al Ungariei –Cluj-Napoca, care a transmis mesajul aniversar al premierului maghiar Viktor Orbán, Kecskés Péter, şef de departament din cadrul ministerului maghiar pentru resurse umane, Kéry Hajnal, inspector general adjunct al ISJ Bihor si Szabó Ödön, deputat UDMR , preşedinte executiv al UDMR Bihor. Ca în fiecare an, cu această ocazie au fost prezenţi şi primarul Adrian Domocoş şi viceprimarul Gabriel Popa, precum şi membrii Asociaţiei Avram Iancu-Beiuş. După slujba religioasă, invitaţii au adresat câteva gânduri dedicate evenimentului, apoi mulţimea s-a adunat în parcul din faţa bisericii, unde este amplasată statuia poetului şi revoluţionarului maghiar Petőfi Sándor.

beius2

Public record

Instituţiile, organizaţiile, precum şi persoane sau grupuri particulare au adus un omagiu şi au depus coroanele recunoştinţei la bustul poetului. Programul zilei a continuat la teatrul Casei de cultură a municipiului, care a avut un record de public, peste 500 de oameni, mulţi spectatori având loc doar pe culoare. După mesajele adresate de către invitaţii de onoare, deosebit de emoţionate vizând prezenţa masivă şi unitatea de acţiune, printr-o ireproşabilă organizare în cinstea zilei de 15 Martie, scena a fost „ocupată” de dansatorii Ansamblului de dansuri „Hajdu” din Debrecen. Pentru a doua oară pe scena beiuşeană, artiştii profesionişti au prezentat programul artistic „ Feciorii trebuie să plece la oaste”, bazat pe tradiţiile de odinioară ale recrutării, încorporării tinerilor, amprentele războiului în lumea satului, toate acestea combinate cu vii dansuri şi cântece populare de pe meleagurile maghiare.

Publicul a fost fascinat de spectacolul prezentat, care a pus momentul de glorie pe o zi frumoasă de comemorare a idealurilor revoluţiei de la 1848: libertate, egalitate, fraternitate, lucruri atât de valabile şi azi, generaţiilor actuale.

Kovács Zoltán1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor