Felix Cozma nu priveşte cu ochi buni 15 Martie

2Comentarii
ORADEA – Consilierul judeţean PRM Felix Cozma pune mai multe semne de întrebare cu privire la motivele istorice ale Zilei maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită anual pe 15 martie. Redăm în continuare câteva pasaje din comunicatul semnat de către alesul judeţean, trimis pe adresa redacţiei J.b. Comunicat de presa

„Maghiarii celebrează revoluţia de la 1848 şi proclamarea Ungariei ca şi stat independent de Imperiul Habsburgic. Nu trebuie să uităm însă că odată cu declararea independenţei Ungariei se proclamă şi alipirea la Ungaria a principatului Transilvaniei. (…) În Transilvania, mişcarea revoluţionară a fost mai amplă şi cu rezonanţe mult mai puternice.

Mişcarea românilor din Transilvania condusă de Avram Iancu se împotrivea revoluţiei ungurilor, pentru că se respingea categoric unirea Transilvaniei cu Ungaria şi se cerea preluarea administraţiei publice de către români, în locul ungurilor. Se cerea egalitatea în drepturi a românilor majoritari cu ungurii minoritari, desfiinţarea iobăgiei şi înlăturarea aservirii populaţiei româneşti de către unguri. (…)

Eu mă întreb retoric cum s-ar simţii maghiarii dacă românii şi autorităţile statului împreună cu partidele politice româneşti ar sărbătorii evenimentele de la finele primului război mondial, în anul 1919, când armata română a ocupat Budapesta, salvând astfel Ungaria de la instaurarea regimului comunist. Ce s-ar fi întâmlpat oare dacă armata română ar fi stat în capitala Ungariei nu câteva luni, ci câteva decenii sau secole cum administraţia maghiară a stat în Transilvania?”

Calin Corpas2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor