Femeile Construiesc, editia a IV-a

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Femei pe şanier
Femei pe şanier
Au făcut schimb de roluri: femeile pe şantieri, bărbaţii la cratiţe.

În acest sfârşit de săptămână pe şantierul Habitat din Beiuş, mai multe doamne şi domnişoare au participat la construirea de locuinţe pentru familii aflate în nevoie de locuinţe.

„Femeile Construiesc” este un eveniment organizat periodic de Habitat Beiuş pentru a arata cât de simplu, cât de prietenos şi uşor este să lucrezi la construirea unei case Habitat aşa încât oricine o poate face, inclusiv doamnele sau domnişoarele. În timpul evenimentului participantele schimbă rolul cu bărbaţii, ele punând mâna pe uneltele specifice şantierului iar domnii pe ustensilele de gătit aşteptându-le cu masa la sfârşitul zilei de muncă.

„Eu sunt pentru prima dată pe un şantier Habitat şi mărturisesc că fost o experienţă foarte interesantă. Am avut emoţii, deoarece mă gândeam că munca pe şantier nu e simplă. Ideea să participi la construirea unei case părea …cel puţin deplasată. Mă întrebam ce aş putea să fac eu şi celelalte participante aici. Am rămas uimită să constat cum echipa Habitat s-a organizat perfect, astfel că fiecare dintre doamnele prezente am învăţat rapid cum să mânuim uneltele de lucru. Pentru mine, prezenţa pe şantierul Habitat a însemnat mulţumire interioară şi bucuria că pot face ceva pentru alţii” spune Camelia Florea, una dintre participante.

Femei pe şantier

Prima ediţie a evenimentului „Femeile Construiesc” a fost lansată în România cu ocazia înmânării unui premiu pe care puţine femei se pot mândri că-l au: „Premiul pentru creativitatea de care dau dovadă femeile în viaţa rurală”, acordat Getei Heredea, o femeie simplă de la ţară. Ea era una dintre cele 20 de femei din întreaga lume care au fost premiate în 2005 de către prestigioasa fundaţie internaţională Women’s World Summit Foundation (WWSF). Geta a fost premiată pentru că, disperată de condiţiile în care trăia împreună cu soţul şi cu cei doi băieţi ai lor, a acţionat nu numai ca să îmbunătăţească viaţa familiei sale, ci şi a celorlalţi oameni care locuiesc în satul ei, Mizieş. Şi a reuşit.

„Azi am învăţat că zâmbetul înnobilează chipul fiecăruia. Zâmbetul şi senzaţia plăcută că poţi face câte ceva chiar pentru oameni şi alături de oameni pe care nu i-ai cunoscut până atunci”, spune Anca Banda, directoarea Casei de Cultură din Beiuş, una din participantele la eveniment.

Pe parcursul orelor petrecute în şantier, voluntarele au îmbinat toate elementele necesare pentru construirea fermelor de acoperiş la una din casele de care va beneficia o familie numeroasă. Ele au transportat materialele necesare, au bătut mii de cuie şi au reuşit să finalizeze ce şi-au propus chiar înainte de termen. Bărbaţii care au participat le-au pregătit între timp cafeaua, le-au servit cu apă, suc şi dulciuri iar la final au întins masa gătită chiar de ei. Atmosfera a fost una caldă, destinsă şi chiar daca au fost câţiva stropi de ploaie participantele nu s-au lăsat intimidate şi şi-au continuat activitatea.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !