Ferdinand se luptă cu tisa

Ferdinand se luptă cu tisa
Primaria Oradea a obtinut avizul scris al comisiei de monumente din cadrul Academiei Române pentru a înalta statuia regelui Ferdinand în fata Teatrului. Demersul Primariei a început în urma cu trei ani. Statuii Regelui Ferdinand i se opun însa… arbustii tisa aflati în parculetul din Piata Ferdinand.

Înstiintata neoficial, în cursul acestei saptamâni, de catre Dan Gherdan, directorul tehnic adjunct de la  Primaria  Oradea, Agentia pentru Protectia Mediului Bihor se opune acestei actiuni si vrea sa ceara o expertiza a specialistilor din cadrul Gradinii Botanice Cluj-Napoca.

Inspectorii din cadrul Protectiei Mediului mizeaza pe faptul ca nota de fundamentare necesara obtinerii avizului de la Academia Româna nu a fost întocmita de specialisti în domeniu, ci de angajati de la  Primaria Oradea.

Un alt impediment în încercarea APM Bihor de a se opune mutarii arbustilor este costul ridicat al expertizei. „Vom cere cel putin un punct de vedere din partea Gradinii Botanice”, sustine inspectorul APM, Zenaida Luncan.

Arbust declarat monument

În Tratatul de Dendrologie, semnat de catre Victor Stanescu, se arata: „Din cauza raritatii, arbustul tisa este declarat monument. Are o valoare ornamentala remarcabila, întrucât exemplarele au aspect decorativ, se pot tunde si modela usor, capatând forme deosebit de pitoresti”.

În mod nomal, tisa traieste 2.000 – 3.000 de ani. Conform aprecierilor specialistilor de la APM Bihor, arbustii din fata Teatrului au o vechime de aproximativ 100 de ani. „Consider ca tisa nu pot fi scosi si replantati în conditii de vegetatie. Sigur vor muri”, spune doamna Zenaida Luncan.

Lemnul tisa are o duritate apropiata cu a pietrei. Din lemnul de tisa se fabrica bijuterii, statuete, basoreliefuri. În fata rectoratului din Brasov sunt plantati tisa si reprezinta obiectiv turistic.

Veronica Bursasiu

Taguri: