Riscul toxinfecţiilor alimentare creşte semnificativ pe timp de caniculă. Alimentele se alterează mai repede, iar consumul de fructe şi legume nespălate foarte bine pot provoca indigestii şi tonxinfecţii alimentare grave, avertizează inspectorii sanitari bihoreni.
Regula de aur contra
Ei recomandă bihorenilor să aplice mai des regula de aur – spălatul pe mâini cu apă şi săpun înainte să pregătească masa, după masă şi după ce folosesc toaleta şi să nu uite să cureţe şi să dezinfecteze suprafeţele şi instrumentele din bucătărie.
Vesela trebuie spălată cu atenţie, fructele şi legumele să se spele îndelung sub jet de apă, să se consume apă potabilă doar din surse sigure, laptele să se consume doar fiert (dacă nu e pasteurizat), iar mâncarea să nu fie pregătită de persoane care au afecţiuni digestive sau răni ori infecţii la mâini. Alimentele trebuie protejate de muşte şi rozătoare, iar după preparare nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore. Cel mai bine ar fi ca alimentele preparate termic să se consume imediat pe timp de caniculă, dar dacă totuşi se urmăreşte conservarea lor până a doua zi, trebuie refrigerate (păstrate la temperaturi sub 5 grade C). În frigider, alimentele se păstrează pe categorii, separat preparatele şi alimentele crude.
Atenţie mai mare şi la achiziţionarea alimentelor, care trebuie să nu fie cumpărate dacă a expirat termenul de valabilitate.
Mâncarea pentru sugari se prepară chiar înainte de administrare, astfel ca bebeluşii să dispună de mâncare proaspăt făcută şi u reîncălzită sau păstrată la frigider.
Atenţie trebuie avută şi la evenimente deosebite (nunţi, botezuri, petreceri etc).
Mare grijă şi la îngheţată, prepararea necorespunzătoare a îngheţatei fiind potenţial factor al afecţiunilor diareice. Şi coaja ouălor trebuie spălată foarte bine înainte ca acestea să fie folosite.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!