Feriţi-vă de insolaţii!

ORADEA – Mulţi ignoră sfaturile repetate ale medicilor de a nu se expune în orele de vârf la soare, ambiţia de a primi un bonz de invidiat trecând peste orice interdicţie. O expunere la un soare torid, se lasă de cele mai multe ori cu insolaţii şi arsuri grave ale pielii.

Medicii atenţionează populaţia că mai ales în aceste zile caniculare trebuie să se ferească cât mai mult de razele nocive ale soarelui, deoarece insolaţiile sunt iminente în aceste condiţii.

„Într-o primă fază, insolaţia se manifestă printr-o slăbiciune generală, cu ameţeli, dureri de cap şi greţuri, urmate apoi de dureri puternice de cap, vomă, creşterea temperaturii corpului, respiraţie şi puls accelerat. În faza a treia, cea mai gravă, cea a şocului termic, pot apărea pierderi de conştienţă, delir şi un puls accelerat”, precizează dr. Laura Boţcău, medic în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

În cazurile uşoare de insolaţie, bolnavul va fi culcat în pat, la răcoare, şi va consuma apă, ceai rece dulce sau sucuri răcoritoare.

În cazurile mai grave, pacientul va fi înfăşurat într-un cearşaf ud, iar pe frunte şi la încheieturi i se vor aplica pungi cu gheaţă sau comprese reci. În acest timp i se va efectua şi un masaj la mâini şi la picioare pentru stimularea circulaţiei sanguine. În tot acest timp capul trebuie să stea mai ridicat decât restul corpului.

„În cazurile cele mai grave, trebuie chemat echipajul mobil a Ambulanţei, până la sosirea acestuia pacientul trebuie culcat pe o parte, cu capul uşor dat pe spate, deoarece există riscul asfixiei”, încheie dr. Boţcău.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !