Festinul bucatelor tradiţionale

1Comentariu
Festinul bucatelor tradiţionale
„Săptămâna românească” a adus, la Continental Arad, cele mai delicioase mâncăruri.

Arad – Friptura de porc la tavă, mămăliguţa, tocăniţa, peştele, pârjoalele, dar şi pilaful cu prune sunt doar câteva dintre specialităţile care le-au trezit apetirul pentru preparate tradiţionale româneşti, turiştilor din Spania, Germania, Italia şi Anglia care au participat la „Săptămâna românească”, organizată la Arad.

 

Nemţii, atraşi de pilaful cu prune

Timp de o săptămână, bucatele tradiţionale româneşti, unele gătite după reţelele lui Păstorel Teodoreanu, au tronat pe mesele restaurantului hotelului Continental. Au fost organizate seri speciale în care turiştii – atât români, cât şi străini – au avut ocazia să deguste din bucate tradiţionale româneşti, unele dintre ele preparate după reţete vechi, să asculte muzică popular românească şi să petreacă româneşte alături de lăutari.

„Am constatat interesul deosebit manifestat de turiştii străini care au aplaudat frenetic dansurile populare din localitatea Olari şi s-au arătat încântaţi de mâncărurile tradiţionale“, ne-a declarat Constantin Bîja, directorul general al hotelului.

La rândul lor, turiştii au susţinut că preparatele au gusturi deosebite. „Am mâncat tobă, mămăliguţă şi friptura de porc cu smântână la tavă. Mi-a plăcut foarte mult dansul popular, costumele şi toate mişcările pe care le-au executat tinerii“, ne-a declarat Thomas Lidermayer, turist englez.

De asemenea, o turistă din Germania a spus că e păcat că nu ne promovăm mai mult atât tradiţiile culinare, cât şi cele populare pentru a strârni interesul europenilor. „Am văzut foarte multă culoare şi bun gust. Costumele populare ale tinerilor dansatori mi-au atras atenţia prin fineţea şi eleganţa lor. Dintre mâncăruri mi-a plăcut cel mai mult pilaful de prune şi sărmăluţele”, ne-a declarat Margot Stahl.

 

Cinste bucătăriei româneşti!

În cadrul „Săptămânii româneşti”, de pe mesele turiştilor nu au lipsit sărmăluţele, friptura de porc la tavă, mămăliguţa, tocăniţa, peştele, pârjoalele, dar şi salatele, ouăle umplute şi herinca marinată.

Turiştii s-au arătat încântaţi şi de limba rasol cu sos, toba de porc, dar şi de friptura de porc la tavă cu smântână din belşug.

Bucătarii hotelului s-au întrecut să combine noul cu tradiţionalul şi nu au uitat să asezoneze, totul, cu cel puţin un condiment a la Păstorel Teodoreanu.

Prin „Săptămâna românească”, lanţul Continental cinsteşte în fiecare an obiceiurile şi bucătăria tradiţionale, atrăgând atenţia asupra valorilor meleagurilor noastre. Evenimentul s-a desfăşurat în Arad, Oradea, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş, Turnu Severin, Timişu de Sus, Porţile de Fier.

 

Minciunele by Păstorel Teodoreanu

Pui o moviliţă de 500 grame făină pe o planşetă, îi faci la mijloc o gaură în chip de fântână. Într-un castron pui patru gălbenuşuri cu 2-3 linguriţe de apă, un vârf de cuţit de sare şi 2-3 linguriţe de rom. Amesteci bine, torni această compoziţie în gura fântânii, învârţi încet-încet cu o lingură de lemn până când făina, absorbind compoziţia, devine o cocă numai bună de întins. Întinzi coca bagând de seamă să nu depăşească 2-3 mm grosime, o tai în formă de romb, de mărimea pe care o doreşti. Faci 2-3 crestături în fiecare romb, pui, pe rând, romburile într-o oală cu grăsime sau untdelemn în clocot şi le laşi până se rumenesc. Când s-au rumenit, le scoţi şi le aşezi pe o hârtie poroasă care să absoarbă grăsimea de prisos. Când sunt calde încă le pesari cu zahăr pisat fin, fie vanilat, fie cu scorţişoară după preferinţă.

P.B. 



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor