Festival de colinde

3Comentarii
Festival de colinde
ORADEA – Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret „Arcadia” din Oradea a găzduit ieri a IV-a ediţie a Festivalului-concurs „Noi umblăm a colinda”. Festivalul a fost organizat de Episcopia Ortodoxă din Oradea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Bihor, Teatrul Arcadia şi Consiliul Judeţean Bihor, şi finanţat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Tot ieri a fost vernisată şi premiată expoziţia de desene şi icoane „Naşterea Domnului – popas duhovnicesc”. Expoziţia a cuprins peste 100 de icoane pe sticlă şi pe lemn. Treizeci de elevi din Oradea şi judeţ au fost premiaţi pentru minunatele lucrări pe care le-au realizat pe marginea temei date.

Colindători din 19 localităţi din judetul Bihor au vestit naşterea Mântuitorului. Fiecare grup de colindători a fost alcătuit din 12 elevi, coordonaţi de unul sau două cadre didactice. Pentru ineditul festivalului, alături de fiecare grup a participat şi un rapsod popular.

 

 

 

Autenticitate

 

 

 

Organizatorii şi participanţii au făcut din colinde un adevărat tezaur. „Prin acest festival dorim să identificăm şi să perpetuăm colindul autentic, urmărind în acelaşi timp exprimarea religioasă a copiilor, indiferent de religie, şi o descoperire şi valorificare a talentelor”, ne-a spus inspectorul de religie Florin Negruţiu.

Festivalul-concurs s-a desfăşurat pe două secţiuni: colind autentic şi colind de largă circulaţie. În faţa unei săli pline, elevi de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordas” din Beius, de la Şcolile de Arte şi Meserii „Ioan Bococi” şi „Gheorghe Bariţiu” din Oradea, Grupul Şcolar „Unirea” Ştei, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” etc. au urcat pe scena Teatrului „Arcadia” şi au încântat spectatorii cu vocile lor.

Juriul, din care au făcut parte reprezentanţii partenerilor, a acordat premii: pentru cea mai originală interpretare, autenticitatea colindelor etc. Şcolile care s-au evidenţiat în mod deosebit prin autenticitatea colindului au fost cele din Luncasprie, „Ioan Ciordaş”, Beius, Diosig, Unirea Ştei.

La finalul festivalului, toţi copiii au primit premii şi diplome de participare.

 

Crina Dobocan

 

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor