Festival european de fotografie

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Ovi D. Pop, unul dintre expozanţi
Ovi D. Pop, unul dintre expozanţi
Asociaţia „Euro Foto Art” din Oradea organizează, sub patronajul Ministerului Culturii, a VI-a ediţie a Festivalului european de fotografie.

Evenimentul va avea loc în perioada 6 – 31 mai şi este dedicat Zilei Europei. Festivalul debutează în Cetatea Oradea şi se va încheia în oraşul Ivano Frankivsk (Ucraina).

Artiști fotografi din Austria, Polonia, Serbia, Slovacia, Republica Moldova, România, Ucraina și Ungaria vor fi salutați, în sala de conferințe din Corpul I al Cetății Medievale Oradea, de Angela Lupșea, directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, și de artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației „Euro Foto Art” şi directorul festivalului.

Manifestările vor debuta în ziua de 6 mai, pe scena teatrului de vară din Cetate, cu un atelier de creație fotografică. Aici, vor evolua formații de dansuri populare: românești (Ansamblul „Crișana”), maghiare („Görböc” din Mișca), germane (Forumul German din Oradea), slovace (Valea Cerului), țigănești (ale Fundației „Ciore Roma” din Oradea). Programul va fi încheiat de dansatorii Clubului de Dans Sportiv „Stephany” din Oradea.

Expoziţii

Tot în 6 mai, începând cu ora 16:00, vor fi vernisate patru expoziții personale de artă fotografică – a artistului fotograf Vasile Dorolți din Baia Mare, intitulată „Ipostaze”, a artistului Ovi D. Pop EFIAP, directorul Departamentului Patronaje al „Euro Foto Art” și președintele Asociației Culturale „Ovi D Pop”, a artistului fotograf Süli István din Debreţin, intitulată „Drawn With Light”, precum şi cea a artistei Borbely Johanna-Eszter din Viena (Austria).

Ziua a doua a festivalului este dedicată unor expoziţii personale în aer liber. Între orele 10:00-17:00, orădenii vor putea să admire fotografii, dar şi cataloage, şi să răsfoiască caietele-program ale manifestărilor organizate în diverse ţări europene.

Tot în 7 mai, de la ora 11:00, artiştii invitaţi vor putea fotografia alături de membrii Asociaţiei „Lupii din Pusta – Clanul Ordaş” Oradea, care vor îmbrăca haine de epocă, iar de la ora 15:00, ei vor lua parte la vernisajul celor trei expoziţii organizate în parteneriat cu Fundaţia de Protejare a Monumentelor din judeţul Bihor. Expoziţiile vor fi alcătuite din lucrările artiştilor Toma Andrei din Chișinău (ora 15:00, în Turnul Primăriei Oradea), Roxin Ioan din Montebilliar, Franţa (Casa Darvas – ora 16:00) şi Szabó Béla EFIAP, Győr, Ungaria (ora 19:00, sala 9 din Muzeul Cetăţii).

Totodată, de la ora 17:00, va fi vernisată expoziţia „Evreii din România”, în Sinagoga Neologă Zion. Programul celei de a doua zile se va termina cu o seară de digiporamă, în sala de conferințe din Corpul I al Cetății. Artiștii fotografi prezenți la festival vor prezenta cele mai noi creații vizuale (trecere dintre imaginea statică și filmul mișcător).

Colocvii

În cadrul festivalului, în ziua de 8 mai, de la ora 10:00, în sala de conferinţe a ONG-urilor din Corpul I vor avea loc colocviile „Promovarea turistică prin arta fotografică” și „Încotro se îndreaptă arta fotografică europeană”. La ora 11:30, participanții la proiect pe scena Teatrului de Vară din Cetate îi vor putea fotografia pe membrii trupei de dansuri israeliene „Orneurim” din Oradea.

De la ora 12:00, în sala M vor fi vernisate lucrările artistului Rusu T. Victor din Suceava, membru al Asociației „Euro Foto Art”. În încheierea programul zilei de luni, la ora 18:00, în Galeria „Euro Foto Art” din Oradea va fi vernisată expoziţia artistului fotograf Virág István din Zombor (Serbia), intitulată: „Oameni, peisaje… vise fotografice”.

De Ziua Europei, în 9 mai, de la ora 12:00, în sălile de expoziții temporare „Ștefan Tóth István” va avea loc vernisajul ediției a VIII-a a Salonului Internațional de Artă Fotografică „Eurofotoart”.

În cadrul festivalului vor fi vernisate expoziţii de fotografie în galerii din Serbia, Slovacia, România, Ucraina și Ungaria. Festivitatea de închidere a ediției a VI-a a Festivalului european de fotografie va avea loc în data de 31 mai, în orașul Ivano Frankivsk (Ucraina).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !