Festival Saint-Saëns la Filarmonică

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
Shinya Ozaki
Shinya Ozaki - © Foto: filarmonicams.ro
Un festival al muzicii franțuzești ce are în compoziție trei lucrări deosebite, iar ca soliști doi japonezi.

Orădenii melomani sunt invitați joi, de la ora 19 în sala de concerte „Enescu-Bartók”, la un festival Saint-Saëns. În cadrul festivalului, iubitorii de muzicii franceze vor putea asculta lucrările lui Charles Camille Saint-Saëns (1835—1921), copilul minune care a uimit Franța cu talentul său muzical, având o tehnică perfectă, iar numărul mare de lucrări compuse i-a asigurat o poziție de frunte în rândul compozitorilor francezi și nu numai. Printre lucrări se vor număra: Marșul francez din Suita algeriană; Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră în do minor, op. 44; Simfonia a III-a în do minor „cu orgă”, op. 78. Cu acest prilej la bagheta orchestrei Filarmonicii va fi Shinya Ozaki din Japonia.

Marșul francez din Suita algeriană este o lucrare care a a fost compusă în 1880 și dedicată doctorului Albert Kopff, iar Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră în do minor, op. 44 a fost executată în primă audiție în 1875, solist fiind compozitorul însuși. Programul se va încheia cu Simfonia a III-a în do minor „cu orgă”, op. 78, scrisă la cererea secretarului Societății Filarmonice Regale din Londra. Lucrarea este cunoscută în lumea muzicală ca Simfonia cu orgă pentru că autorul acorda acestui instrument un rol important în partitură.

Despre soliști

Cariera Dirijorul Shinya Ozaki a început în Philadelphia (SUA), după care a fost invitat să dirijeze și în alte orașe din SUA, Japonia, dar și din Europa. Sub conducerea lui au evoluat şi diverse ansambluri corale precum Corul Filarmonicii Naţionale Ungare şi Osaka Choral Society, iar la noi în ţară a dirijat numeroase orchestre printre care şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Din 1994 şi până în prezent îşi desfăşoară activitatea ca dirijor permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş şi al ansamblului „Camerata Transilvanica”.

Solista Matsuko Tominaga a început studiul pianului la vârsta de 4 ani. A studiat la Toho Gakuen School of Music. A obținut titlul de doctor în litere și filozofie la University Graduate School of Arts din Tokio. În prezent este profesoară de pian la The Koriyama Kaisei Gakuen Educational Institute și Sendai Seiyo Gakuin College. În paralel susține masterclass-uri. A realizat numeroase concerte cu Sendai Philharmonic Orchestra (Japonia), Filarmonica de Stat Târgu-Mureș și Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !