Festival special pentru copii speciali

De Alexandru Guiaș
Festival special pentru copii speciali
250 de copii au colindat pe scena Teatrului Arcadia la cea de a X-a ediție a Festivalului Internațional „Nașterea Domnului – Dar de Craciun”.

Crăciunul este sărbătoarea cea mai importantă pentru creştini, este sărbătoarea Naşterii Mântuitorului, sărbătoarea bucuriilor, păcii şi liniştii sufleteşti. Este o perioada în care primim şi dăruim iubire şi căldură sufletească. În acest context, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” din Oradea, a organizat cea de a X-a ediție a Festivalului Internațional „Nașterea Domnului – Dar de Craciun”.

Evneimentul a avut loc miercuri la Teatrul Arcadia din Oradea, la el participând 35 de formații artistice care au numărat nu mai puțin 248 de copii de la 85 de unități de învățământ din țară (5 grădinițe, 29 CSEI, 36 de școli gimnaziale, 15 unități liceale) și de la 4 unități similare din străinătate (Lituania, Ungaria, Grecia și Turcia).

Sute de colindători…

Festivalul se adresează instituţiilor de învăţământ special și claselor din învăţământul de masă care au elevi integraţi. Se derulează sub forma unui concurs cu temă religioasă „Magia Crăciunului” și are 4 secţiuni: decorațiuni (pictură, colaj, obiecte decorative); muzică sau dans (căntece, dans, instrumente muzicale); teatru sau obiceiuri (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume); DVD.

La secţiunea DVD au participat în jur de 20 formaţii artistice, coordonate de 34 cadre didactice din 13 instituții bihorene, din țară și din străinătate. La secțiunea decorațiuni, au expus lucrări ale copiilor cu CES coordonați de 763 cadre didactice, din 105 de unități școlare din țară și străinătate.

„Prin activitățile propuse în cadrul proiectului <Nașterea Domnului – Dar de Crăciun>, a cărui finalitate o constituie desfășurarea festivalului, am dorit să inițiem și să derulăm activități de pregătire, selecție, expunere și prezentare în concurs a unor obiecte decorative confecționate de copiii cu CES din învătământul special bihorean, național, internațional și de asemeni să prezentăm momente artistice de calitate pentru a contribui la socializarea și integrarea acestor copii prin activități art-terapeutice”, ne-a declarat Angela Marușca, directorul CSEI Orizont din Oradea, organizatorul evenimentului.

…au colindat, au luat cadouri

Mai mult, Angela marușca a dorit să precizeze că „beneficiarii direcţi ai proiectului sunt elevii cu CES din şcolile speciale şi elevii cu CES integraţi, iar cei indirecţi: colegii elevilor integraţi, profesorii, părinţii copiilor participanţi, comunitatea. Prin desfășurarea acestui festival dorim să menţinem o bună relaţie de colaborare cu familiile elevilor şi cu reprezentanţii autorităţilor locale. Sperăm că astfel va creşte stima de sine şi încrederea în forţele proprii la elevii implicaţi în festival având în vedere că sunt copii cu cerinţe educative speciale. Unii dintre ei, elevi care nu au mai urcat niciodată pe scenă, vor socializa şi vor forma relaţii de prietenie cu colegi din şcolile partenere, vor îmbina utilul cu plăcutul și vor descoperi tradiţii şi obiceiuri noi de Crăciun. Prin introducerea concursului în CAEN 2017, evenimentul a fost deschis instituţiilor din toată ţara și din străinătate, ceea ce pentru noi reprezintă un indicator al reuşitei”.

La finalul Festivalului, pentru efortul lor și pentru munca depusă, copiii au fost recompensați cu diplome și cadouri de la Moș Crăciun.

Evenimentul organizat de CSEI Orizont a fost posibil și datorită colaboratorilor: IȘJ Bihor, Consiliul Județean Bihor, Teatrul „Regina Maria” din ORADEA, Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, Liceul de Arte, Epicopia Ortodoxă a Oradei, Universitatea din Oradea, CJRAE Bihor, Asociația Națională a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont”.

Printre sponsorii celei de a X-a edițiii a Festivalului s-au numărat: ACTA Center, Asociația „Toma George Toboșarul”, Thomas Baloane, precum și mai multe persoane inimoase devotate școlii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !