Festival transfrontalier la Oradea

Festival transfrontalier la Oradea
ORADEA – Oraşul de pe Crişul Repede va gãzdui, la 2 decembrie, prima fazã a unui festival organizat în colaborare cu Institutul de Culturã Kolcsey Ferenc din Debrecen.

Festivalul Euroregional se aflã la prima ediţie şi se anunţã a fi o reuşitã atât pe plan cultural, cât şi în privinţa consolidãrii relaţiilor cu cei de peste graniţã.

Concurs muzical

Prima etapã, desfãşuratã la Oradea, constã într-un concurs de canto clasic, de muzicã folcloricã şi uşoarã, fiecare probã cu câte şase concurenţi din partea românã şi şase din partea maghiarã.

Cei 18 bihoreni vor cânta câte douã piese alese de ei, una din repertoriul autohton şi una de pe plan internaţional. Partea românã este reprezentatã prin elevi ai ªcolii de Arte „Francisc Hubic”, ai Facultãţii de Muzicã din cadrul Universitãţii Oradea, Liceului de Artã, precum şi ai altor instituţii similare din Bihor. În urma prestaţiilor tuturor concurenţilor, un juriu mixt va acorda premiile celor mai buni de la fiecare secţiune.

Galã la Debrecen

Rezultatele concursului vor fi ţinute sub tãcere pânã la Gala de premiere ce va avea loc ziua urmãtoare, la Debrecen. Participanţii vor cânta aici, din nou, una din piesele alese de ei, dupã care se vor anunţa câştigãtorii şi se va face premierea. Toţi concurenţii vor primi diplome de participare, iar câştigãtorii fi recompensaţi în bani. „E un eveniment important pentru cã e primul festival de acest gen şi se desfãşoarã pe trei secţiuni.

Consiliul Judeţean Bihor se aflã în relaţii culturale foarte bune cu cei din Hajdubihar şi acest lucru se şi vede”, precizeazã Marian Boboia, directorul Şcolii de Arte „Francisc Hubic”. Intrarea la festival se face pe bazã de invitaţii, distribuite cãtre persoanele interesate, astfel încât organizatorii se aşteaptã ca sala teatrului sã fie plinã.

Festivalul Euroregional 2006 este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, în colaborare cu Institutul de Culturã Kolcsey Ferenc, ªcoala de Arte Francisc Hubic, Direcţia Judeţeanã pentru Culturã, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional şi Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret „Arcadia” din Oradea.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase