Festivalul bijuteriilor pădurii, la Coleşti

De Veronica Bursaşiu
Festivalul bijuteriilor pădurii, la Coleşti
© Valentin Coman vine la Coleşti
În premieră, cei prezenți la festival vor avea ocazia să participe la un târg de trocuri, dar şi la demostraţii de meserii străvechi, pe cale de dispariţie.

Bihorul are mai multe festivaluri gastronomice. Festivalul verzei la Borş, Festivalul cartofului la Şinteu. În cealaltă extremitate a Bihorului, lângă Vaşcău, la Coleşti, o mână de oameni dornici să-şi promoveze zona lansează prima ediţie a Festivalului ciupercilor. Nu este primul eveniment menit să promoveze cătunul despre care, poate, nu au auzit prea mulţi bihoreni. În acelaşi scop, aici au fost organizate trasee de cicloturism, s-a încercat atragerea turiştilor cu produse locale preparate de săteni, cu ateliere meșteșugărești şi lecții de dans popular.

Festivalul ciupercilor va avea loc în perioada 14-16 octombrie, iar organizatorii mizează pe participarea turiştilor din vestul Bihorului. Pe lângă Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Codru Moma, Clubul Rotary Oradea 1113, CNIT, CJPCT Bihor, şi Primăria Lunca este partener al evenimentului. Pentru ca festivalul să aibă şi adrenalină, organizatorii aşteaptă ca echipe de câte patru persoane să intre într-un concurs de cules ciuperci. Evenimentul are şi o sesiune de workshopuri despre ciuperci și despre gătitul lor. „La Serbarea ciupercilor în după-amiaza de sâmbătă, organizată de Clubul Rotary Oradea 1113, vom avea onoarea de a ne bucura de prezenţa profesorului Valentin Coman, expert în micologie, gastronomia ciupercilor şi tot ceea ce are legătură cu «bijuteriile pădurii». Domnul Coman, care realizează emisiunea Big Boletus de la Look Tv, va fi președintele juriului în concursul de cules ciuperci şi va susţine şi workshop-ul”, spune George Hoţopan, organizator.

„Sâmbătă, 15 octombrie, seara vom avea concert folk cu prietenii noştri de la Picuri de Folk, iar duminică un târg de produse tradiționale și locale și, în premieră, un târg de troc. În cadrul acestui târg se vor putea face schimburi de obiecte; mizăm şi pe cei de la oraş, care vor să facă schimb de obiecte cu cei din sat”, spune George Hoţopan. Participanţii vor putea urmări și spectacolul organizat cu prilejul inaugurării Căminului Cultural din Briheni.

Program:
Vineri 14 octombrie
-18.00 Primirea participanţilor şi cazarea lor.
-21.00 Cina ciobănească cu ingrediente adunate din pădure.

-Sâmbătă, 15 octombrie
-08.00 Mic dejun la căminul cultural
-10.00 Startul primului concurs de culegători de ciuperci
-15.00 Pranz
-17.00 Workshop micologia:
folosind materialul micologic adunat de participanţi se va ţine un workshop despre micologie
-18:00 Premierea participantilor
-18.30.Workshop- procesarea ciupercilor
folosind materialul micologic adunat de participanti la concurs
-20.00 Cina.
-22.00 Seara festiva
Concert

Duminica 16 octombrie
-09.00 Mic dejun
-10.00 Primul târg de troc Bihor.
Se organizează fără înscriere cu schimb de orice.
-10.00 Târgul producătorilor
Targ cu preinscriere pentru toţi producatorii de produse naturale
-10.00 Ateliere meşteşugăreşti
Demostraţii de meserii străvechi pe cale de dispariţie.
-11.00 Workshop subprodusele ovine.
Atelier teoretic şi practic despre mestesugurile legate de pielea şi lâna din ovine.
-12.00 Workshop structurile comunitare străvechi.
Atelier pentru interpretarea vechilor structuri comunitare. Conceptul de claca.Imprumuturile timpului.
-15.00 Pranz popular la căminul cultural din Briheni.Program cultural la căminul cultural din Briheni0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !