Festivalul Cârnaţilor de la Tărcaia, un succes nu doar local

Festivalul Cârnaţilor de la Tărcaia, un succes nu doar local
Organizat pentru a doua oară consecutiv, pe 14 noiembrie ,după modelele binecunoscute din ţara vecină (Bekescsaba, Gyula), Festivalul Cârnaţilor a fost un real succes.

Graţie organizatorilor şi echipelor participante, în număr de 12, au reprezentat cu mândrie comunităţile lor: un număr de cinci echipe din partea organizatorilor, trei din Remetea, două din Uileacul de Beiuş precum şi una din Şuncuiuş (com. Finiş) şi Beiuş.
Concursul este mai mult un prilej minunat de distracţie şi voie bună. Fiecare echipă, compusă din şase-opt persoane primeşte o cantitate de carne de lucru, pe care, cu utilajele şi ustensilele proprii, prelucrate şi condimentate după tradiţia şi gustul fiecăruia, ajunge să prindă contur în tăvile încinse. Anul acesta, bucătăria s-a mutat în stradă, produsele fiind pregătite pe sobe cu lemne, pentru a da şi izul de fum atât de plăcut a serii reci de noiembrie.

Un juriu format din persoane cu experienţă gastronomică a punctat fiecare produs, fără a se cunoaşte provenienţa lui, rezultând astfel un clasament, care la această ediţie a arătat astfel: pe primul loc şi cu titulatura de cel mai gustos cârnaţ a fost premiată echia Rezgö din Uileacul de Beiuş, pe locul doi, cu cel mai condimentat cârnaţ au ieşit Aşii din municipiul Beiuş, pe locul trei echipa Kéknefelejcs din Remetea. Au primit menţiune specială echipa asociaţiei de femei din Tărcaia, precum şi diplome toţi ceilalţi concurenţi.

Organizatorii au asigurat un climat tradiţional, cu muzică de voie bună asigurată de trupa Arkus din Debrecen, condusă de reputatul maestru coreograf Balint Lovas, precum şi de vedeta locală Royal, specialist în muzică de petrecere.

Concursul fiind încheiat, s-a purces la cină şi liber la distracţie, dans şi interminabile poveşti între prieteni, vecini şi cunoscuţi.
Un punct forte a fost prezenţa echipei „aşilor” din Beiuş, compusă în mod covârşitor din români, dar prezenţa lor la Tărcaia este de ani de zile obişnuită, fiind invitaţi şi onorând cu prezenţa atât la sărbători sau alte evenimente, ca Balul strugurilor, sau Zilele maghiarimii de pe valea Crişului Negru. Ceea ce se poate spune despre acest fapt este doar o confirmare a faptului că în zonele de confluenţă, oamenii ştiu şi vor să trăiască, să lucreze şi să se şi distreze împreună, acest concurs fiind doar un „motiv” de a aduce la un loc oameni care se stimează şi se respectă reciproc, a declarat organizatorul evenimentului, consilierul local şi preşedintele UDMR Tărcaia, Ernö Mikló.

Kovács Zoltán0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !