Festivalul Gâştei la Sălacea

De Veronica Bursaşiu
3Comentarii
Festivalul Gâştei la Sălacea
Se spune că „cine nu mânăncă preparate din gâscă de Sfântul martin, nu va avea ce mânca tot anul”.

Pro Civitate din Sălacea a organizat, cu prilejul Sfântului Martin, cea de-a doua ediţie a Festivalului Gâştei. Sfântul Martin este sărbătoarea care marcheză și un important eveniment înaintea începerii Postului Crăciunului, când se organizau târguri și se serba cu multă veselie, cu mese îmbelșugate și multă lumină.

Generozitatea şi bunătatea sunt ceea ce îl caracterizează pe Sfântul Martin şi acestea au fost şi principiile sub care are loc Festivalul Gâştei.Sfântul Martin a fost obligat să se înroleze în aramată la 15 ani, dar aceasta nu l-a înăsprit. Se spune că şi-a tăiat cu sabia mantia pentru a salva un om de la îngheţ. La vârsta senectuţii a fost propus să fie episcop, dar Martin modest, nu dorea astfel de titluri şi funcţii, aşa că, pentru a nu fi găsit s-a ascuns într-un grajd unde iernau gâştele. Exact ca la Roma, gâştele au făcut o asemena gălăgie încât cei care-l căutau au venit la sigur şi l-au găsit, astfel Martin nu a mai putut refuza înalta distincţie şi a fost făcut episcop.Dorind să readucă în prim-plan obiceiuri și tradiţii specifice generaţiilor care au trăit la sate, Fundaţia Pro Civitate din Sălacea a reeditat evenimentul cultural și gastronomic organizat anul trecut în premieră.
gasca3

Încurajaţi să crească gâşte

Organizatorii au ţinut să aduc în atenţia noii generaţii ceea ce a fost specific la început de iarnă în copilăria de odinioară.

Prin programele Festivalului Gâsca de Valea Ierului s-a pus accent pe tradiţiile din preajma sărbătoririi Sfântului Martin. Cu generații în urmă, se organiza o masă festivă înainte de intrarea în postul Crăciunului. Gâștele, gălăgioasele înaripate, au avut dintotdeauna un loc aparte în gospodăriile din Valea Ierului, creșterea lor fiind facilitată și de zona mlăștinoasă, tipică până prin anii ’70 părţii de nord a Bihorului.Reeditarea acestei tradiții are la baza dorinţa de a încuraja localnicii să crească din nou cât mai multe gâște, preparatele și bunătățile ce pot fi gătite din carnea de gâscă fiind insuficient cunoscute ori apreciate de consumatorii bihoreni. Modalitatea aleasă pentru promovare a fost centrată pe un concurs gastronomic, la care au participat echipe din: Sălacea, Otomani, Săcuieni şi Hortobagy.

gasca4

Dacă anul trecut gâsca umplută cu castane și mere, pregătită de echipa Esztár din Hajdú-Bihar a fost câștigătoarea competiției gastronomice, în acest an a câştigat echipa din Hortobagy cu un gulyás de gască. Copiii nu au fost uitaţi nici în acest an. Aproximativ 200 de copii au fost introduşi în atmosfera obiceiurilor specifice din preajma Sfântului Martin, micuții fiind provocaţi să lucreze în mici ateliere meșteșugărești şi de artizanat.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor