Festivalul sarmalelor de la Salonta, la superlativ

Echipele de bucătari au primit diplome și premii
Echipele de bucătari au primit diplome și premii
Nouă echipe de bucătari au pregătit câteva mii de sarmale.

Renumită pentru arta culinară pusă la foc mic în ceaune care au făcut cunoscut numele oraşului Salonta în celebra Carte a Recordurilor (Guiness World Records Book), bucătăria Câmpiei de Vest are, pe lângă gătitul gulaşului, o nouă tradiţie: Festivalul Sarmalelor din Parcul Maria.

Aflat la cea de-a treia ediţie, Festivalul Sarmalelor salontane a devenit, prin excelenţă, o competiţie cu un singur câştigător: publicul de toate vârstele, iubitor de folclor autentic românesc, de voie bună şi mâncare sănătoasă. Reţeta atent secretizată a sarmalelor salontane este trecută prin sute de furculiţe şi este sever comparată cu talentul gastronomic al competitorilor din satele şi comunele învecinate.

 Participanți

Anul acesta şi-au încins ceaunele nouă echipe de bucătari din localităţile Tinca, Batăr, Tulca, Avram Iancu, Ghiorac, din partea restaurantelor Millenium şi Slavia, din comuna Mădăras (lider de echipă fiind viceprimarul Matei Gheorghe) şi din municipiul Salonta (maestru bucătar Maria Budău). Juriul a avut o misiune imposibilă. Gustul miilor de sarmale a fost apreciat la superlativ, în unanimitate de voturi, fără nicio departajare, aşa că verdictul a fost fără precedent: toate echipele de bucătari au primit diplome şi medalii de participare şi un binemeritat loc întâi. Sponsorii au fost şi ei recompensaţi cu diplome, medalii şi mulţumiri.

Miile de sarmale gătite au fost servite gratuit bihorenilor prezenţi la festival. Tombola din acest an a pus în joc un porc de 110 kilograme. Fondurile strânse din această tombolă sunt oferite de organizatori ca sprijin umanitar celor doi băieţi rămaşi orfani de mamă în urma incendiului care a îndoliat oraşul în urmă cu două săptămâni.

Artizanii acestui festival, găzduit de Parcul Maria din municipiul Salonta, au fost inimoşii Rodica, Ioan şi Răzvan Sala, alături de care s-au implicat cu multă dăruire liderii tinerilor şi femeilor liberale, membrii organizaţiei locale a PNL. Au fost invitaţi la festival, alături de românii, maghiarii, slovacii sau rromii de toate vârstele, şi primarul Török László, viceprimarul Illyés Lajos, senatorul Cornel Popa, deputaţii Lucia Varga, Nicolae Jolţa (PNL), Ioan Sorin Roman (PSD), Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, şi vicepreşedintele CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc.

Festivalul a continuat aseară, în parcul Maria, cu programul artistic oferit de Ansamblul folcloric „Aușeana”. La sărbătoarea sarmalelor salontane au mai fost invitate: formaţia de muzică etno „Rustic” din Bucureşti, formaţia de muzică rock „Basic Faces” şi formaţii locale de muzică şi dans modern.

Sorin Petrache

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !