Fetele, ameninţate de anorexia nervoasă

Fetele, ameninţate de anorexia nervoasă
ORADEA - Tot mai multe adolescente şi tinere doresc să corespundă standardelor impuse de societate în ceea ce priveşte aspectul corporal. Ele se expun însă unor riscuri ce le pot pune în pericol viaţa.

Din păcate acestea sunt deseori ignorate. O consecinţă gravă este anorexia nervoasă care implică un blocaj psihologic în legătură cu percepţia asupra propriei imagini. Tinerele îşi studiază permanent corpul în oglindă.

Cauze şi simptome

” Pe primul plan se situează factorii sociali şi culturali. Se promovează imaginea femeii în dimensiunile 90-60-90, iar acesta devine un scop pentru tinere, care încep să se lupte cu kilogramele chiar de la 14-15 ani. Intervin şi factorii psihologici şi cei biologici “, explică dr. Vlăduţ Vasile, medic psihiatru la Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie din Oradea.

Anorexia se manifestă prin ingerarea a unei cantităţi foarte mici de alimente, greaţă, ameţeli, o stare acentuată de oboseală, scăderea capacităţii de concentrare, tulburări de memorie. În cazurile mai grave se poate ajunge la depresie, tentative de suicid fiind necesară spitalizarea. Metabolismul devine mai lent, se instalează o stare de iritalilitate şi multe altele.

Tratamentul

Pentru tratarea acestei afecţiuni este necesară intervenţia medicului psihiatru, psihologului şi nutriţionistului. Psihiatrul intervine medicamentos prin administrarea de vitamine, tranchilizante şi alte medicamente în funcţie de starea bolnavului. Psihologul foloseşte în geral terapia cognitiv-comportamentala pentru o restructurare a percepţiei asupra corpului, iar nutriţionistul stabileşte dieta pacientului.

Această tulburare se poate ameliora sau vindeca, însă există riscul recidivei.

Susţinerea familiei, implicarea pedagogilor în educaţia asupra alimentaţiei, spijinul bisericii sunt foarte importante pentru ca bolnavul sa ajungă la greutatea optimă şi o stare psihică sănătoasă” , ne sfătuieşte dr. Vlăduţ.

Anorexia nervoasă apare si la tineri, însă incidenţa la fete este de 10-15 ori mai ridicată.
Vasilica Marinca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !