Fetișuri din altarele șamanilor de altădată

Fetișuri din altarele șamanilor de altădată
Muzeul Cetăţii Oradea organizează expoziția personală a artistului plastic orădean Radu Jiurjiu, intitulată „Composite Freedom”.

Vernisajul expoziției de instalații va avea loc vineri, 18 noiembrie, ora 18:00, în sala 13, Corp B, etaj I, Palatul Princiar. Va lua cuvântul curatorul expoziției, lectorul universitar dr. Constantin Costea. Radu Jiurjiu s-a născut în anul 1969 și este unul dintre primii angajați ai Facultății de Arte Vizuale din Oradea. În anul 2007 se regăsește printre absolvenții specialității Sculptură, iar în anul 2014 devine absolvent de master la specialitatea Pictură și Multimedia.

Libertatea este cuvântul care definește expoziția de față, acea libertate primordială pe care o primește creația în momentul facerii ei. Cu o neobosită căutare și cu o sârguință ieșită din comun, Radu Jiurjiu apelează la o materie săracă, abandonată, dar prețioasă, învechită și înnobilată de patina timpului. Acesta o prelucrează cu instrumente rudimentare, aproape preistorice, pe care ulterior o trece prin filtre și layer-e ale unor programe de calculator pentru a-i intensifica trăsăturile, pentru a o încărca și, nu în ultimul rând, pentru a o potența plastic cromatic și semantic. Creează fetișuri ale libertății primordiale, care chiar dacă la prima vedere par niște „icon-uri” desprinse dintr-o artă primitivă, ele își depășesc condiția odată ce sunt „interogate” și supuse unor tratamente aproape aleatorii aplicate de către artist.

Lucrările artistului se prezintă ca niște fetișuri din altarele șamanilor de altadată, având toate ingredientele unor arhetipuri greu încercate ale istoriei imaginii.
Expoziția va rămâne deschisă până în 31 ianuarie 2017.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !