Fetuşii descoperiţi în mormântul lui Tutankhamon sunt copiii faraonului

Reactualizat la:
Fetuşii descoperiţi în mormântul lui Tutankhamon sunt copiii faraonului
Cei doi fetuşi descoperiţi în mormântul lui Tutankhamon sunt gemenii faraonului, potrivit unui anatomist britanic.

Cei doi fetuşi descoperiţi în mormântul lui Tutankhamon sunt gemenii faraonului, potrivit unui anatomist britanic, primul care a studiat rămăşiţele mumificate, în anii ’60, şi care în prezent lucrează cu autorităţile egiptene la arborele genealogic al “copilului-rege”.

Profesorul Robert Connolly, care lucrează cu autorităţile egiptene la analizarea rămăşiţelor faraonului şi ale fetuşilor, va prezenta rezultatele muncii sale luni, la Conferinţa pe tema farmaciei şi medicinei în Egiptul antic, organizată la Manchester (Marea Britanie), informează telegraph.co.uk.

Acesta spune că, în ciuda mărimii diferite, cei doi fetuşi sunt, cel mai probabil, gemeni şi că sunt copiii faraonului şi ai soţiei acestuia Ankhesenpamon, fiica lui Nefertiti. Primul făt, care a fost avortat la cinci luni, are o lungime de 30 de centimetri, în timp ce celălalt a fost avortat la 7 – 9 luni şi măsoară 38,5 centimetri.

Cei doi fetuşi sunt în prezent supuşi unor analize ADN, rezultatele acestora urmând să fie făcute publice în decembrie. Astfel cercetătorii vor afla mai multe informaţii despre cauza morţii fetuşilor şi relaţia acestora cu faraonul.

Connolly, profesor de antropologie fizică la Universitatea din Liverpool, a declarat că a studiat una dintre mumii, cea mai mare, în 1979, a analizat grupa sangvină a acesteia şi a comparat datele cu cele obţinute după analizarea mumiei lui Tutankhamon. Rezultatele au confirmat că fătul mai mare ar putea fi, foarte probabil, fiica lui Tutankhamon.

“În prezent credem că cei doi sunt gemeni şi că sunt copiii lui (ai faraonului, n.r.). Analizele ADN vor oferi mai multe informaţii despre acest lucru”, a adăugat acesta.

Dacă fetuşii se dovedesc a fi copiii faraonului şi ai soţiei acestuia Ankhesenpamon, fiica lui Nefertiti, testele vor ajuta şi la “identificarea familiei regelui Tutankhamon, mai ales a părinţilor acestuia”, a indicat şeful Consiliului Suprem pentru Antichităţi al Egiptului, Zahi Hawass, în urmă cu câteva săptămâni.

Akhenaton este prezentat drept tatăl lui Tutankhamon, însă identitatea mamei faraonului încă stârneşte controverse. Ar putea fi prima şi celebra soţie a lui Akhenaton, Nefertiti, a doua soţie a acestuia, prinţesa străină Kiya, sau Maya, doica lui Tutankhamon. “Rezultatele acestor teste vor ajuta la identificarea mumiei lui Nefertiti”, a spus atunci Hawass. Corpul neînsufleţit al lui Nefertiti nu a fost identificat până în prezent.

Mumiile celor doi fetuşi au fost găsite imediat după ce britanicul Howard Carter a descoperit mormântul lui Tutankhamon, în 1922. Mumiile au fost de atunci conservate la Universitatea din Cairo. Unii cercetători cred că cele două mumii au fost copiii faraonului, alţii sunt de părere că prezenţa acestora în mormânt are rol simbolic, de a permite regelui să trăiască ca nou născut în viaţa de apoi.

Proclamat faraon la vârsta de nouă ani, Tutankhamon a domnit zece ani asupra Egiptului, în urmă cu 3.300 de ani. El este al 12-lea faraon al dinastiei a XVIII-a a Egiptului şi a fost îngropat alături de mulţi alţi domnitori în Valea Regilor, lângă oraşul care în prezent se numeşte Luxor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase