„Fii tu! Fără droguri! Fără violență!”

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
„Fii tu! Fără droguri! Fără violență!”
Sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor a fost gazda unei conferințe privind demararea mai multor acțiuni în cadrul unei campanii de combatere a consumului de droguri și etnobotanice în rândul liceenilor.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor continuă acțiunile din cadrul Campaniei „Fii tu! Fără droguri! Fără violență!”, care se derulează în perioada 3 aprilie 2017 – 21 decembrie 2018.

La întâlnirea care a avut loc vineri, 13 octombrie, la IȘJ, și care a precedat demararea acțiunilor de informare din cadrul campaniei, au fost prezenți și reprezentanți ai partenerilor CPECA în acest proiect: Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Asociaţia Judeţeană de Fotbal Bihor şi DIGI24 Oradea.

Beneficiarii direcţi ai campaniei sunt 6.440 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani (clasele IX, X şi XI), iar beneficiari indirecţi sunt circa 12.000 de tineri de aceeași vârstă, 700 de cadre didactice şi 119 arbitri de fotbal din Bihor.

„Fii tu! Fără droguri! Fără violență!” se derulează în 19 licee din județ, atât în mediul urban, cât și în cel rural, dar și pe stadioanele de fotbal (în ligile a IV-a şi a V-a). Astfel, unitățile de învățământ liceal cuprinse în cadrul campaniei sunt: „Onisifor Ghibu”, „Mihai Eminescu”, „Emanuil Gojdu”, „Lucian Blaga”, „Aurel Lazăr”, Liceul cu Program Sportiv, „Partenie Cosma” (toate din Oradea), respectiv „Constantin Şerban”, „Alexandru Roman” (ambele din Aleşd), „Octavian Goga”, „Horvath Janos” (amândouă din Marghita), „Samuil Vulcan”, „Nicolae Bolcaş” (ambele din Beiuş), „Unirea” și „Avram Iancu” (din Ştei), Agricol (Valea lui Mihai), „Teodor Neş” și Tehnologic nr. 1 (din Salonta), precum și cel Tehnologic Agroindustrial „Tamasi Aron” (Borş).

Sute de activități

În total se vor derula 190 de activităţi (95 de activităţi de informare şi 95 de tip „colocviu”), precum şi 60 de activităţi de tip „punct de informare” și de distribuire de materiale informative în rândul tinerilor.

„Activitățile derulate ar urma să crească influenţa factorilor de protecţie şi să scadă factorii de risc, în direcţia prevenirii consumului de canabis sau etnobotanice şi a comportamentului violent al tinerilor în societate.

Pentru acest lucru, cred că tinerii ar trebui scoși din starea de plictiseală, oferindu-le la schimb alternative pentru ocuparea timpului liber, un exemplu în acest sens fiind sportul”, a declarat Bogdan Axinte, inspector în cadrul CPECA Bihor.

„Campania reprezintă un răspuns integrat şi complet în planul politicilor publice, cu rol emergent în dinamica consumului de droguri din România şi judeţul Bihor şi este fundamentată pe studiul în populaţia şcolarizată cu vârsta de 16 ani”, a spus inspectorul CPECA.

Acesta a mai precizat: „Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România atât în populația generală, cât și în cea școlară. Conform celor mai recente date ESPAD, 8,1% dintre adolescenții de 16 ani au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat marijuana sau hașiș în ultima lună.

În baza rezultatelor studiului ESPAD 2015, noile substanţe psihoactive (NSP) se situează pe locul doi, după canabis, în topul celor mai consumate droguri, 5,1% dintre elevii de 16 ani incluşi în eşantion declarând consumul experimental de NSP și 3,1% menționând că au consumat recent. În Bihor, procentul adolescenților consumatori de canabis sau de etnobotanice este sub media pe țară”.

Scopuri și obiective

Conform CPECA, scopul campaniei este de a preveni consumul canabisului şi al aşa-numitelor „etnobotanice” (NSP) şi a altor comportamente violente asociate consumului de substanţe, în rândul a 6.440 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, din judeţul Bihor.

„Obiectivele campaniei vor fi atinse prin desfăşurarea, la nivel judeţean, a mai multor activităţi. Astfel, va avea loc o promovare a campaniei în mediul TV, on-line şi presa scrisă, sesiuni de prevenire a consumului de canabis și etnobotanice în instituţii de învăţământ din Oradea şi judeţ.

Toate acestea se adresează adolescenților cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani. Acestora li se adaugă activităţi de informare şi promovare a alternativelor de viaţă sănătoasă, în zone în care tinerii aleg să-şi petreacă timpul liber (spaţii recreaţionale), precum competiţiile sportive”, a spus în încheiere Bogdan Axinte.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !