Fiica unui fondator al Uniunii Europene primeste cel mai inalt titlu academic la Timisoara

De Simona Popovici Donici
Maria Romana De Gasperi, fiica unuia dintre creatorii fundamentului Uniunii Europene de astăzi
Maria Romana De Gasperi, fiica unuia dintre creatorii fundamentului Uniunii Europene de astăzi
Maria Romana De Gasperi, fiica unuia dintre creatorii fundamentului Uniunii Europene de astăzi, va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara, a anunţat rectorul Marilen Pirtea.

Ceremonia va avea loc vineri, 26 octombrie 2012, de la ora 11.00, în Aula Magna „Ioan Curea“ a UVT. Maria Romana de Gasperi a obţinut titlul de doctor în drept la cea mai mare universitate din Italia, “La Sapienza” din Roma. Vreme de mai mulţi ani a lucrat pentru tatăl ei, Alcide De Gasperi, apoi pentru câţiva prim-miniştri ai Italiei. Ea a creat Fundaţia Alcide De Gasperi, în cadrul căreia a colectat documentele publice şi private privind crearea Uniunii Europene şi contribuţia tatălui ei la acest proces fundamental pentru istoria contemporană.

Pe baza acestor materiale, ea a publicat mai multe cărţi şi numeroase articole în revista “Europa”. Timp de 8 ani a colaborat cu săptămânalul “Avvenire”, timp în care a fost şi editor al mai multor publicaţii, precum “Letters regarding concordat”, “Europe – articles and speeches”. Maria Romana De Gasperi a fost, pentru 25 de ani, vicepreşedintele Crucii Roşii Italiene. Ea a participat la crearea, în 1999, a Comitato per una Civiltà, al cărei preşedinte onorific este şi astăzi, şi a “Nuclear for Peace”. Aceste două organizaţii au militat, încă de la înfiinţare, pentru reconversia materialului nuclear militar al Statelor Unite ale Americii şi Rusiei în combustibil nuclear pentru centralele atomice civile.

Tatăl ei, Alcide de Gasperi, a fost unul dintre cei mai importanţi oameni politici ai Italiei şi ai Europei moderne.Asemenea altor oameni de stat remarcabili ai vremii sale, a militat activ în favoarea unităţii europene. Născut în 1881 înegiunea Trentino – Alto Adige, care aparţinuse Austriei până în anul 1918, a studiat literatura și filosofia la Viena, devenind apoi jurnalist. A suferit o condamnare de 16 luni în închisoare, ca anti-fascist. În 1943, a organizat, în ilegalitate, Democrazia Cristiana (Partidului Creștin-Democrat din Italia). A fost prim ministru al Italiei, conducând opt guverne succesive, între anii 1945 – 1953. A avut astfel o contribuție decisivă la renașterea Italiei după război.

Experienţele traumatizante trăite în perioada fascismului şi a războiului ( a fost prizonier între 1927 şi 1929, înainte de a se refugia la Vatican) l-au condus la concluzia că numai o Europă unită poate împiedica repetarea lor. De la începutul procesului de unificare europeană De Gasperi s-a aflat alături de Robert Schuman și Konrad Adenauer în elaborarea etapelor de constituire a UE. A promovat numeroase iniţiative favorabile unificării Europei occidentale, lucrând la realizarea Planului Marshall şi creând legături economice strânse cu alte ţări europene, în special cu Franţa. Mai mult, a sprijinit Planul Schuman pentru crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului şi a contribuit la dezvoltarea ideii de politică europeană de apărare comună.

În 1952 a primit Karlspreis (Premiul Carol cel Mare), o distincție acordată de orașul german Aachen persoanelor care au contribuit la impunerea păcii și ideii unificării europene. Pentru a onora contribuția sa la fondarea Uniunii Europene, bustul său a fost inclus printre cele 12 busturi de oameni politici reunite în Monumentul părinților fondatori ai Uniunii Europene, inaugurat la București, la 9 mai 2006, de Ziua Europei, pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !