Filarmonica, rampa de lansare pentru tinerii talentati

Filarmonica, rampa de lansare pentru tinerii talentati
Andreas Iliuţă este al 21-lea tânăr promovat de Filarmonica din Oradea, în ultima stagiune.

Filarmonica de Stat din Oradea continuă proiectul de promovare a tinerelor talente. Astfel, la concertul de joi, 14 aprilie, de la ora 19:00, va fi lansat pianistul Andreas Iliuţă. Născut în Italia în anul 1991, Andreas Iliuţă provine dintr-o familie de artişti români stabiliţi în Italia, încă din perioada comunistă.

Tânărul a studiat pianul de la vârsta de trei ani. Copil fiind, şi-a petrecut vacanţele de vară în casa bunicilor din Oradea. Aici, a început să studiete pianul cu profesoara Elisabeta Fekete. Apoi, la vârsta de şase ani, a fost admis al Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano unde a studiat cu Edda Ponti şi Michele Fedrigotti. Actualmente, Andreas Iliuţă este student în anul III la Conservatorul din Milano şi studiată pianul cu prof. Vincenzo Balzani.

De-a lungul anilor a avut ocazia să cânte în sălile Conservatorului din Milano, la Palazzo Correr din Veneţia, în sala del Torchino – Balerna (Elveţia). De asemenea, Andreas a concertat, timp de zece ani la rând, la Concertele de Primăvară ale Teatrului Civic din Albiate. Tânărul a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale (Isole Borromee, Verbano, Libe 3000, Miro, Citta di Giussano.

Debut la Filarmonica

Andreas va debuta, joi, în oraşul natal al mamei sale, cu concertul nr. 2 în do minor, op. 18 de S. Rahmaninov, alături de Orchestra Simfonică de la Filarmonica Oradea.

Programul concertului din această săptămână al Filarmonicii cuprinde două compoziţii ample de mare popularitate din repertoriul rusesc, (reprezentând o arie stilistică cu precădere romantică târzie), compoziţii orchestrale realizate sub bagheta unui dirijor specialist al spaţiului rusesc, Dumitru Goia. Maestrul Goia s-a născut în 1942, în Rep. Moldova şi este absolvent al Conservatoarelor din St. Petersburg şi Viena, profesor de dirijat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Melomanii vor putea audia, de asemenea, şi Simfonia a VI-a în si minor, op. 74 (Patetica), de Piotr Ilici Ceaikovski.

„Cele două nume nu sunt întâmplător alăturate, pentru că au foarte multe în comun. Concertul de pian şi Simfonia sunt lucrări dramatice. În general, caut ca programele concertelor mele să fie bazate pe similitudini sau contradicţii”, spune dirijorul Dumitru Goia.

C.D.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !