Finanţări de la Bruxelles pentru Smart City

De Dan Birta
Interes crescut din partea administraţiilor pentru conceptul de Smart City
Interes crescut din partea administraţiilor pentru conceptul de Smart City
Uniunea Europeană va finanţa administraţiile locale din România pentru a implementa proiecte de Smart City.

Localităţile din România au şansa de a deveni Smart City (oraşe inteligente) cu finanţări nerambursabile direct de la Bruxelles. Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB), în colaborare cu Asociaţia Comunelor din România (filiala Bihor), a organizat miercuri, 12 iulie, o întâlnire la sediul AFB, în cadrul căreia au fost prezentate avantajele unui astfel de proiect.

Au participat reprezentanţii a circa 50 de comune din judeţul Bihor şi specialişti care le-au prezentat facilităţile proiectului aflat în dezbatere publică. Este vorba de Sandra Tănase, manager de proiect, Ion Vâlceanu, expert tehnic, şi Costi Opriţescu, director proiect iluminat public.

„Localitățile sunt pe punctul de a suferi o transformare radicală, o revoluție în inteligență, comparabilă cu cea care a adus în trecut industrializarea. Localitatea inteligentă, condusă de tehnologia digitală, este gata să înlocuiască orașul tipic din era industrializării. Succesul acestuia s-a datorat unei infrastructuri puternice, atât din punct de vedere tehnologic cât și ca proiect social și politic”, a precizat Dan Octavian, preşedintele AFB.

Conceptul de Smart City

„Este vorba despre finanțări de peste 400 miliarde euro alocați pentru țările membre UE în scopul dezvoltării unei localități inteligente. Vorbim de tehnologii noi, implementate în alte ţări. Grupul de companii pe care îl reprezentăm îşi doreşte să susţină acest proiect pentru România. Deocamdată suntem la o directivă care se află în dezbatare publică, dar în curând va fi şi aprobată şi ar fi bine să fim acolo la momemntul potrivit, să fim printre primii care aplică conceptul Smart City în România”, a declarat Sandra Tănase.

Reprezentanţii autorităţilor locale prezenţi la întâlnire au aflat detalii despre soluţiile tehnice care pot fi oferite în cadrul acestui proiect, avantajele unui asemenea proiect, statutul juridic şi posibilităţile de a accesa fonduri pentru asemenea proiecte.

„Cel mai mare avantaj al unui astfel de proiect este reducerea birocraţiei, pentru că ştim cu ce ne-am confruntat la proiectele anterioare”, a specificat Ioan Şora, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România – filiala Bihor şi primar al comunei Pomezău.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !