Finanţări pentru mediu curat

Finanţări pentru mediu curat
ORADEA – Autorităţile publice locale mai au o şansă de a-şi rezolva probelemele de mediu cu bani europeni.

Ultima tranşă din fondurile pentru preaderare va putea fi utilizată de comunităţile cu mai puţin de 50.000 de locuitori pentru finanţarea programelor de gestionare a deşeurilor şi gospodărirea apelor şi apelor uzate.

În acest sens, în 3 martie, a fost lansat la Oradea, la nivelul judeţean, ultimul program Phare gestionat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest – Phare CES 2006 „Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu”.

Phare CES 2006
Obiectivul general al programului este de a asigura asistenţă tehnică şi financiară autorităţilor publice locale responsabile cu gestionarea deşeurilor şi gospodărirea apelor şi apelor uzate. Suma alocată Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, din care face parte şi Bihorul este de 4,575 milioane de euro. „Autorităţile locale mai au o şansă de a beneficia de finanţări din fondurile de preaderare. Pot să-şi rezolve problemele de mediu prin finanţarea celor două proiecte de gestionare a deşeurilor şi gospodărirea apelor”, ne-a declarat Valentin Coman, expert ADR Nord-Vest.

Astfel, prin aceste programe se pot finanţa staţii de pre-tratare bio-mecanică a deşeurilor menajere; platforme de compostare, colectarea şi transportul deşeurilor municipale, colectarea selectivă, sisteme de salubrizare şi spaţii pentru depozitarea temporară.

De asemenea, se finanţează construirea, reabilitarea, modernizarea reţelelor de apă potabilă şi a sistemelor de tratare a acestora, precum şi reabilitarea şi construirea de reţelelor de canalizare. Asiguarea de apă potabilă de bună calitate, cât şi luarea de măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor şi a altor calamităţi zonale se pot finanţa, de asemenea, prin acest program.

„Valoarea finanţării nerambursabile pentru un proiect este cuprinsă între 100.000 şi 1.000.000 de euro, termenul limită pentru depunerea proiectelor fiind data de 25 aprilie 2008, ora 16:00, la sediul ADR Nord-Vest din Cluj Napoca”, a precizat Valentin Coman.
Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !