Finanţări prin IFN-uri pentru beneficiarii măsurilor PNDR

De Simona Albinaru
Finanţări prin IFN-uri pentru beneficiarii măsurilor PNDR
Conform AFIR, beneficiarii PNDR pot încheia acorduri de finanţare sau de garantare cu Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), fără a exista obligaţia că respectivele IFN să fie înscrise în vreo asociaţie de profil.

Astfel, beneficiarii PNDR pot colabora cu IFN inclusiv pentru a asigura garantarea avansului necesar pentru demararea proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, cu condiţia însă ca respectivul IFN să fie înregistrat în Registrul Special al Băncii Naţionale a României.

Acest demers a fost iniţiat plecând de la nevoia constantă de finanţare a fermierilor şi antreprenorilor din mediul rural şi având în vedere dificultatea acestora de a-şi asigura finanţarea necesară implementării proiectului. „Beneficiarii PNDR pot colabora cu orice instituţie financiară bancară sau nebancară pentru obţinerea garanţiilor pentru avans, indiferent dacă are sau nu protocol de colaborare cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. În ceea ce priveşte IFN, există însă o singură condiţie, şi anume ca respectivele instituţii financiare să fie înscrise în Registrul Special al BNR”, spun reprezentanţii AFIR.

Beneficiarul care solicită acest tip de sprijin financiar trebuie să aibă un proiect selectat pentru finanţare în cadrul uneia din submăsurile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. AFIR atrage atenţia beneficiarilor PNDR că înainte de a demara colaborarea cu o instituţie financiară nebancară pentru obţinerea garanţiei necesare acordării avansului, trebuie să verifice la Banca Naţională a României dacă respectivul IFN este înscris în Registrul Special al BNR. În ceea ce priveşte obţinerea unui credit pentru asigurarea cofinanţării private, subliniem faptul că aceste împrumuturi pot fi solicitate de la orice instituţie financiară, în condiţiile legii.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !