Finanţările nerambursabile încotro

De Dan Birta
Finanţările nerambursabile încotro

Antrepreonorii sunt sfătuiţi să profite de programele de finanţare actuale pentru că din 2021 nu se ştie ce se va mai întâmpla.

Circa 40 de antreprenori orădeni au participat miercuri, 20 iunie, la seminarul organizat de Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) în Cetatea Oradea. În cadrul manifestării cu denumirea: „Finanţările nerambursabile încotro?” cei doi specialişti – Cristian Dunai, consultant la Eurogrant, şi Melinda Morariu, consultant la Fondacces au oferit celor prezenţi informaţii despre programele de finanţare care urmează să fie lansate în perioada următoare. Seminarul a fost mediat de către Liviu Sav, vicepreşedinte al AFB.

Programe de finanţări

Cristian Dunai a vorbit de programele de finanţarei pentru sectorul non-agricol. Este vorba despre PNDR 4.2, Start-up Nation, Microindustrializare, Comerţ şi servicii.

PNDR 4.2 se află încă în consultare fiind destinat IMM-urilor. Valoarea maximă de finanţare de 2.000.000 de euro, procentul de finanţare fiind de 50%. „Este important şi cum este gândit un proiect pe PNDR 4.2. De aşa natură încât să poată fi susţinut până se primeşte finanţarea. Se poate merge pe depozite de frig, procesare de legume şi fructe, silozuri, procesare de carne şi lapte, etc.”, a explicat specialistul.

Start-up Nation este un alt program care se aşteaptă să fie relansat în perioada următoare. Sunt eligibile firmele înfiinţate după 31.01.2017, valoarea maximă a finanţării fiind de 200.000 de lei. Procentul de finanţare este de 100% în domenii precum producţia, IT, comerţ, etc. Se punctează în funcţie de CAEN.
35847121_1964688473605449_3790575721261301760_n

Microindustrializare este un alt program care se aşteaptă să fie lansat în curând. Sunt eligibile microîntreprinderile şi IMM-urile cu cel puţin un an vechime. „Aici s-a pus foarte mare accent pe locurile de muncă. Guvernul dă banii aceştia ca să scape de griji la persoanele pe care le-ar putea asista social. Vorbim de locuri de muncă de la trei în sus. Trebuie gândit care sunt costurile reale cu menţinerea locurilor de muncă. Dacă îmi rentează să îmi asum aşa ceva”, a subliniat Cristian Dunai.

Un alt program care se aşteaptă să fie relansat este Comerţ şi servicii. După cum îi spune şi numele sunt eligibile firmele care au acest domeniu de activitate. Finanţările sunt de maxim 90%, valoarea maximă a finanţării fiind de 250.000 de lei.

Melinda Morariu a vorbit despre POR 2.1A, POR 2.2 şi granturile norvegiene. „Una dintre condiţiile de bază pentru a putea participa la acest program este ca firma să fi avut un an financiar închis, Adică să fie funcţională de cel puţin un an”, a precizat Melinda Morariu. Pe POR 2.1A sunt eligibile firmele din mediul urban din sectorul productiv şi al serviciilor, iar finanţarea maximă este de 200.000 de euro. Pe POR 2.2 finanţările pot ajunge la 1.000.000 de euro, dar procentul de finanţare este de maxim 70%. Ambele programe sunt în faza de aşteptare a lansării.

Un program deschis este cel la granturilor norvegine prin care se acordă finanţări de până la 2.000.000 de euro pentru inovaţii ecologice în industrie. „Este foarte important de ştiut că prin aceste fonduri se finanţează salariile. Pentru anumite firme ar putea fi un avantaj foarte mare. Pentru firmele de IT, de cercetare”, a explicat specialista.

După prezentările celor doi specialişti, participanţii la seminar au pus întrebări pe speţe concrete. „Fiecare să-şi analizeze tipul de investiţie pe care vrea să-l facă şi să ne bazăm mai mult pe ce ştim. Cert este că vor fi schimbări. Pe unele le intuim, pe altele nu”, este de părere Melinda Morariu. „De la 2021 încolo sunt multe semne de întrebare. Deci concluzia ar fi să profitaţi de finanţările actuale”, i-a îndemnat Liviu Sav pe cei prezenţi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !